Internationaal

LONDEN

De eindejaarsrally op de Europese beurzen ging vanmorgen fluks door, met verse records op de belangrijke beurzen. In Londen steeg de FTSE-index voor het eerst boven de 6800 punten uit, om rond het middaguur iets gas terug te nemen met een winst van 0,9 procent op 6787 punten. Vodafone, dat zijn vijandige bod op Mannesmann officieel maakte, kon 3,3 procent omhoog op basis van de verwachting bij beleggers dat het in zijn opzet slaagt.

FRANKFURT

Ook de DAX-index schoot vanmorgen naar een record. Met name de banken gingen fors omhoog, met een koerswinst van 5,9 procent voor Deutsche Bank, en 6,4 procent voor Dresdner. Tegen het middaguur stond de DAX-index ruim 2,5 procent hoger op 6672 punten.

PARIJS

Ook in Parijs vielen de beursrecords. De CAC-index steeg 2 procent tot 5734 punten. Telecom, technologie en media-aandelen waren zoals gebruikelijk in trek.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië deden het vanmorgen kalm aan. Die van Tokio was gesloten in verband met de viering van de verjaardag van de Japanse keizer. Woensdag stegen de koersen daar nog flink met gemiddeld 2,1 procent. In Zuid-Korea boekten de aandelenkoersen winst. De index van de beurs van Seoul ging met 0,7 procent omhoog. In Australië was er daarentegen sprake van een daling van 0,75 procent. Hongkong was aan het eind van de handel hoger met een beursindex die op een winst van 0,6 procent stond.

NEW YORK

Wall Street blijft in de winning mood. Ondanks winstnemingen na de voortvarende koersstijgingen van dinsdag sloot de New Yorkse effectenbeurs opnieuw positief af. Het was een klein plusje van 3 punten op 11.203,60. Ook de technologiefondsen scoorden weer hoger dan het record van dinsdag. Nasdaq pakte ruim 25 punten op 3936.99. De gunstige cijfers van de Amerikaanse economie stimuleerden de beleggers. In het derde kwartaal was de groei weer hoger dan eerder gedacht. Het bruto binnenlands product dijde uit met 5,7 procent. Immunex Corporation hoorde bij de favorieten op de Nasdaq 100 Index met een groei van ruim 4 procent. Slecht kwam internetbedrijf 3Com Corp tevoorschijn. Het liet de waarschuwing horen dat millenniumproblemen de winst zouden drukken. De koers duikelde met bijna 7 procent. Eastman Kodak stal de show op de Dow met een stijging van het aandeel met ruim 8 procent. Het technologiebedrijf kaapte dan ook de eerste financiële man van Unisys, Robert Brust, weg en die daad konden beleggers waarderen. Unisys niet want dat leverde meteen ruim 5 procent in.