Fortis bezint zich op fusie in Europa

De bankverzekeraar Fortis oriënteert zich op een gelijkwaardige fusie met een ander financieel concern in Europa. Daartoe heeft Fortis inmiddels een lijst gemaakt van tien ondernemingen die op de beurs ongeveer evenveel waard zijn.

Dit heeft Fortis vanmorgen bevestigd. ,,Wij zijn net als de andere Europese spelers in deze markt bezig met het maken van ons huiswerk'', lichtte een woordvoerder toe: ,,Er is heel veel beweging in deze sector en wij proberen ons klaar te maken voor een eventuele volgende consolidatiegolf.'' De koers van het aandeel-Fortis steeg vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met een procent tot 34,45 euro.

De beurswaarde van Fortis is ongeveer 40 miljard euro. Financiële concerns met ongeveer dezelfde marktkapitalisatie zijn het Nederlandse ABN Amro, het Britse Barclays en het eveneens Britse Natwest, het Franse BNP, het Italiaanse Generali en in Duitsland Münchener Rück en Deutcshe Bank. Een schifting van de shortlist moet uiteindelijk vijf partijen opleveren, die Fortis echt iets te bieden hebben.

Fortis vindt zichzelf niet te klein voor de Europese markt, benadrukt de bankverzekeraar. In het Financieele Dagblad van vanmorgen zegt bestuursvoorzitter H. Hielkema: ,,Ik voel me geen prooi. Ik heb het geweer nog steeds op de rug. Maar de consolidatie gaat door in de financiële bedrijfstak.'' De Fortis-woordvoerder lichtte toe: ,,De financiële wereld is nog lang niet zo geconsolideerd als bijvoorbeeld de auto-industrie, waarin Europa nog maar drie, vier echt grote spelers zijn.''

De zoektocht van Fortis komt niet als een verrassing in de financiële wereld. ,,Zo'n samenwerking komt niet à la minute, want Fortis is nog wel even bezig met de integratie van de Generale Bank'', is de verwachting bij Iris Research. Iris gaat ervan uit dat Fortis in eerste instantie de pijlen richt op Spanje, waar recentelijk twee grote partijen zij ontstaan. ,,De kleintjes daar zoeken nu bescherming en die kan Fortis bieden'', zegt C. Kluis van Iris. Fortis heeft al een belang van 30 procent in Beta Capital, een beurshandelaar en fondsbeheerder met een geschatte waarde van 250 miljoen euro. Vanmorgen ging het gerucht dat Fortis een bod wil uitbrengen op de rest van de aandelen. Kluis zegt: ,,Wij verwachten dat Fortis kleine bedrijven in Spanje zal blijven kopen. Dak kan Fortis bij straks bij een echt grote overname daar synergie-voordelen behalen door het in elkaar schuiven van activiteiten.''