Enkhuizen zet punt achter affaire-slang

De gevaarlijke lanspuntslang die in de zomer in Enkhuizen zou zijn ontsnapt, is nooit gevonden. Maar dat kan nog steeds. Ergens in een kruipruimte kan hij het zonder voedsel een jaar uithouden. Waarschijnlijker is dat de slang nooit heeft bestaan. ,,Het verhaal was té fantastisch'', zei burgemeester S. de Vreeze vanmorgen op de laatste persconferentie over de gifslang.

Enkhuizen was vanaf half augustus een paar weken in rep en roer. Volgens bewoner B. Munneke was een lanspuntslang uit zijn schuur ontsnapt. Munneke verklaarde op het beest te hebben gepast voor een vage vriend, M. van Lottum. Die was met een camper op vakantie in Frankrijk. Politie en brandweer begonnen een grote zoekactie, de media doken er boven op. Kinderen verklaarden de slang te hebben gezien. Zelfs uit het zestien kilometer verderop gelegen Hoorn kreeg de politie telefoontjes. Na twee weken werden de zoekacties gestaakt. Slang en eigenaar bleven onvindbaar. Volgens de laatste verklaringen van oppasser Munneke zou de eigenaar in Honduras wonen.

Het lijkt de canard van het jaar. ,,Toch is er een hele kleine kans dat het toch waar is'', aldus burgemeester De Vreeze. Justitie ziet af van vervolging van Munneke, omdat niet te bewijzen is dat de man heeft gelogen. Om dezelfde reden denkt de gemeente geen kans te maken in een civielrechtelijke zaak. Wel stelt de gemeente hem aansprakelijk voor de gemaakte kosten van overuren, het inschakelen van een deskundige en catering, berekend op 80.000 gulden. De burgemeester: ,,Hij zegt zelf dat hij een slang heeft laten ontsnappen, dus is hij onzorgvuldig geweest.'' De gesprekken met zijn verzekeringsmaatschappij zijn begonnen, maar hebben nog niet tot resultaat geleid.

De burgemeester noemde de ,,gehele operatie een goede oefening voor een mogelijk calamiteit in de toekomst''. Hij bedoelde het serieus, voegde hij er aan toe. Want de operatie was serieus aangepakt. ,,Net als met een bommelding – die ene keer kan er echt een bom zijn.''

De Vreeze ontkent niet dat de zaak Enkhuizen flink in de publiciteit heeft gebracht. Maar in het stadje was de reeks flauwe en minder flauwe grappen groot. Zoals: `Enkhuizen heeft nu een eigen snake-week' en `Het is toch ongelofelijk dat de brandweer een slang niet kan vinden'. De burgemeester had er vanmorgen ook nog één: ,,We zetten er nu een punt achter. Een lanspunt''.