Design

Dekbed

Je houdt van iemand en wilt slapend wel iets voor het goede doel doen. Voor die doelgroep is de nieuwe lijn dekbedovertrekken van ontwerpers Kardol en Verstraten op de markt gebarcht. Onder motto `het jaar 2000, een nieuw millennium, een nieuw perspectief' is het roodwitte dekbedovertrek `Have a heart' getooid met een groot hart waarin `ik hou van jou' in verschillende talen te lezen valt. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende kussenslopen. Wat betreft het goede doel, van elk verkocht dekbedovertrek wordt ƒ5 overgemaakt naar de Novib. Andere items uit de collectie zijn het dekbed `ti amo', ook weer met veel ich liebe dich's en I love you's en het dubbelzijdige (in grijs en crème) dekbed `two dreams' met alleen de vermelding `dreams'. Aan twee van de drie dekbedden heeft academiestudente Annemiek Tuinhof de Moed eveneens meegeholpen.

*`Have a heart' dekbedden van Kardol en Verstraten. Vanaf ƒ159,95. Inl 020-4282923.

Cablegear

Met de vinding Cable Gear hoopt Yep Innovation een trendy einde te maken aan de rommelige hoop draden, kabels en snoeren die vaak moeilijk uit het zicht zijn te houden. De Cable Gear is een kleine, semi-transparante beugelklem die de tv-kabels en computersnoeren bij elkaar moet houden. De klemmen komen onder meer in frosted green, -black, -yellow en -blue. Ook biedt de klem bescherming als er bij toeval iemand over een draad struikelt. Er kunnen maximaal twaalf kabels in één Cable Gear. De lengte van een houder bedraagt 11 cm.

*Cable Gear kabelhouders worden per set van vier verkocht voor ƒ14,95 bij computerwinkels en kantoorboekhandels (o.m. Bruna). Inl: 015-3611 941. www.yep.nl.

TL-dicht

Bekende dichters zagen niet alleen vaak het licht, ze schreven er ook over. De Van Nieuwenburg Industrial Design Consultancy Group brengt nu TL-buizen getooid met dichtregels. Op de Canto Chiaro TL-lamp is een dichtregel met laser ingebrand. De koper heeft de keuze uit 21 teksten, vaak met een verwijzing naar het licht. Enkele opties: ,,Light hath no tongue, but it is all eye'' van John Donne. Of van Guillaume Apollinaire: ,,flambe flambe ma main ô flamme qui m'éclaire...''. Of kortweg van Goethe: ,,Mehr Licht''. Verder zijn er regels van onder meer Lucebert, Dante Alighieri en Bart Chabot. De lamp wordt geleverd met een boekwerkje waarin alle 21 dichtwerken te lezen zijn.

*De Canto Chiaro kost ƒ1.595. Van Nieuwenburg I.D.C. Group. Inl 071-5123230.

Travel Valet

Colbert weer eens verkreukeld na een lange autorit. Niet van het zitten maar van het onhandige haakje dat zelfs in de meest luxe auto's het uitzicht op de dode hoek belemmert. Shirtfabricant Elmi voert nu de Travel Valet in haar assortiment: een beukenhouten kledinghanger die via een beugel over de autostoel kan worden gehangen. Een andere toepassing is de bureaustoel die als geheel vaak als hanger wordt gebruikt. De in velours uitgevoerde haak past ook op deze stoel. De Travel Valet zal geen designprijzen winnen maar is onmiskenbaar handig.

*Elmi Travel Valet kost ƒ69,95. Inl 071-5793520.

Computermeubel

Regelmatige computergebruikers kennen de ongemakken of zijn er voor gewaarschuwd: RSI, pijnlijke ruggengraten of wat al niet meer. `Muizen' komen inmiddels in allerlei ergonomische vormen uit en stoelen nemen steeds spartaansere vormen aan. Blijft over: het bureau. Lourens Fisher heeft nu een nieuw bureau – computermeubel zo u wil – ontwikkeld dat rekening houdt met de wensen van de computergebruiker en daarnaast ook nog toonbaar is. De Switchdesk is een strak meubel dat bestaat uit een niervormig, in hoogte verstelbaar werkblad. Tevens is het blad (verkrijgbaar in hout of glas) wendbaar en biedt het zowel de linker- als rechterarm ondersteuning. Het blad is niet bijzonder groot (125x80 cm) maar met accessoires kunnen ook printer en andere computerparafernalia in de buurt blijven. De Switchdesk voldoet aan alle Arbo-eisen.

*De Switchdesk kost ƒ2950. Lourens Fisher. Inl 020-6794862/www.lourens-fisher.com

Damast

In de museumwinkel van het Nederlands Textielmuseum zijn enkele `millennium-damsten' te koop. Twee van de damasten tafellakens zijn gemaakt op een voor Nederland unieke Grijperweefmachine/Jacquard combinatie. De machine biedt nieuwe weefmogelijkheden die niet eerder voor handen waren. De tafellakens zijn van kunstenaars Peter Strucyken en Karijn Otjes. Het museum heeft ook andere kunstenaars opdracht gegeven millennium-ontwerpen te maken. Onder meer het afgebeelde `Een tulpig 2000' van Marianne Kemp dat uit 50% katoen en 50% linnen bestaat. Hester Philine Decker ontwierp `Kijken naar 2000', een katoenen open dessin waar de nullen uit 2000 als ogen worden gepresenteerd. De tafellakens alsmede servetten en vingerdoekjes zijn in de museumwinkel te koop.