CAKE MET POMPOEN EN CRANBERRY'S

Je kunt tegenwoordig nauwelijks meer van seizoensproducten spreken, maar pompoen en cranberry's vallen met een beetje goede wil nog wel als zodanig te beschouwen. Ze laten zich goed combineren in een cake, voor de thee of koffie, bij een ontbijt of brunch. Het oranje van de pompoen en het diepe rood van de bessen zorgen voor een kleurige noot.

Schil de pompoen, verwijder de pitten, snijd het vruchtvlees in blokjes. (Overigens is er ook schoongemaakte en zelfs al gekookte pompoen te koop). Kook de blokjes pompoen in ongeveer 20 minuten gaar en pureer ze dan. Was de cranberry's en laat ze uitlekken. Verwarm een oven voor op 150 graden Celsius. Vet een cakevorm in en bestuif die met bloem of paneermeel. Doe de boter in stukjes in een ruime kom, doe er de suiker, de vanillesuiker en het zout bij en klop het geheel tot een lichte, romige massa. Klop de eieren één voor één door de massa; voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal in het mengsel is opgegaan. Spatel de bloem, het bakpoeder, de kaneel en desgewenst het gemberpoeder door de massa. Roer de pompoenpuree en de cranberry's door het beslag. De cranberry's worden tijdens het bakken gaar. Ze spatten soms open, maar dat geeft niet: het zuurtje smaakt goed bij het zoet van de cake. Schep het beslag in de vorm tot ongeveer driekwart van de hoogte (als de vorm te vol is ontstaan er problemen bij het rijzen). Strijk de bovenkant van het beslag met de bolle kant van een lepel glad. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer vijf kwartier lichtbruin en gaar. Dat laatste kan gecontroleerd worden door er een prikker of satéstokje in te steken, komt die er schoon uit dan is de cake gaar. Vijf minuten laten afkoelen in de vorm, dan op een rooster verder laten afkoelen. Snijd de cake vlak voor het serveren in plakken.