Barcelona ontsnapt uit de klauwen van Rayo

Zonder Europa's beste voetballer Rivaldo speelde Barcelona in Madrid tegen het clubje Rayo Vallecano. Barcelona, dat de arbitrage mee had, kwam niet verder dan 1-1. En passant kon Kluivert ongestraft een tegenstander neerslaan.

Dat de reus niet altijd wint van de dwerg bleek gisteren weer in Madrid. Het Barcelona van trainer Louis van Gaal kwam in het stadion Teresa Rivero niet verder dan een teleurstellend gelijkspel tegen het volksclubje Rayo Vallecano (1-1). ,,Het resultaat is teleurstellend, maar ik ben trots op mijn spelers. We hebben goed en agressief gespeeld. We verdienden te winnen. De punten komen vanzelf'', zei de weer positieve Van Gaal na afloop van het duel waarin de ploeg opnieuw punten morste in de strijd om het Spaanse kampioenschap.

Het komt Van Gaal niet slecht uit dat de competitie nu twee weken stil ligt. Twee weken geleden snakte de ploeg al naar een adempauze. Zowel binnen als buiten het veld stapelden de problemen bij Barcelona zich op. Sinds november heeft de ploeg een vrije val op de ranglijst gemaakt. Van de laatste acht competitiewedstrijden werden er twee gewonnen, vijf verloren en één gelijkgespeeld. Barcelona staat nu vierde met negen punten achterstand op Deportivo La Coruña dat gisteren met 2-1 van Zaragoza verloor.

Deze week kwam er voor Van Gaal nog een probleem bij: Rivaldo. De Braziliaanse aanvaller, die maandag werd gekozen tot Europa's beste voetballer van het jaar, gaf dinsdag te kennen dat hij niet meer op de linkervleugel wenste te spelen. Rivaldo meent dat zijn grote talenten op die positie niet tot hun recht komen. Maar Van Gaal heeft geen boodschap aan de wensen van Rivaldo. Hij zette de Braziliaan daarom voor de keus: houding veranderen of een andere club zoeken. Van Gaal zette hem voorlopig uit de selectie en wees gisteren Simao als zijn vervanger aan.

Van Gaal wenste na afloop niet over de kwestie te praten: ,,Ik praat niet over spelers die niet gespeeld hebben.'' Op de vraag of hij Rivaldo toch niet had gemist, antwoordde hij kort en bits: ,,Ik ben toch duidelijk geweest, of niet?''

Barcelona begon gisteren opnieuw in een gewijzigde opstelling aan het duel met Rayo. Dit keer vormden Reiziger en Abelardo het centrale verdedigingsduo geflankeerd door Zenden en Puyol, op het middenveld mochten Luis Enrique, Cocu en Xavi beginnen en voorin speelden Kluivert, Figo en Simao. Frank en Ronald de Boer zaten met Guardiola op de bank.

Rayo Vallecano begon agressief aan het duel in het sfeervolle stadionnetje dat met vijftienduizend bezoekers bijna vol zat. Vooral in het eerste kwartier wonnen de Madrilenen de meeste persoonlijke duels op het erbarmelijk slechte en kleine speelveld. In de 24ste minuut kreeg Rayo loon naar werken toen Bolo doorbrak en vervolgens Cembrano, ex-Barcelona, de mogelijkheid gaf om de bal achter doelman Arnau te schieten: 1-0. Het stadion in de wijk Vallecas ontplofte bijna.

Het was het begin van een heet avondje voor de Catalanen. Bijna alles werd door de spelers en aanhangers van de thuisploeg gedaan om Barcelona het voetballen onmogelijk te maken. Het publiek hield ballen vast, gooide muntstukken en aanstekers naar Barcelona-spelers, Rayo-spelers gingen na elk duel liggen om tijd te rekken en ballenjongens weigerden hun werk te doen. De wedstrijd moest door de zwak leidende scheidsrechter Daudén Ibáñez vlak voor rust worden stilgelegd nadat Figo door een projectiel was getroffen.

Barcelona had vlak voor rust geluk dat de ploeg niet met tien man verder moest spelen. De matig spelende Kluivert verloor zichzelf gisteren weer en reageerde dit keer zijn frustraties af op Cota. Met een welgemikte vuistslag sloeg hij de Rayo-verdediger in het strafschopgebied tegen de grond, waarna hij zelf snel ging liggen. Kluivert had een rode kaart moeten krijgen, maar het incident ging volledig aan de scheidsrechter voorbij.

Na de rust raakte de accu bij Rayo leeg en nam Barcelona het initiatief. Na tien minuten maakten de Catalanen gelijk door een doelpunt van Rivaldo's vervanger Simao. Aan het doelpunt ging een duidelijk geval van buitenspel vooraf. Maar ook dat ontging de scheidsrechter. Nadat Kluivert en Figo enkele goede kansen misten leek de wedstrijd in 1-1 te eindigen totdat arbiter Daudén Ibáñez onverwacht een strafschop schonk aan Barcelona. Rayo-verdediger Hernández zou Kluivert in de 87ste minuut aan zijn shirt hebben getrokken. De Rayo-aanhang maakte de arbiter minutenlang uit voor hijo de puta, de Spaanse versie van hoerenjong. Maar dat is bijna normaal in Spaanse stadions. Het staken van een wedstrijd wegens verbaal geweld is nooit onderwerp van discussie geweest in Spanje.

De Amerikaanse doelman van Rayo, Keller, stopte de strafschop van Figo, waarna de beledigende spreekkoren overgingen in massaal gejuich. Vallecano hield stand tegen Barcelona. De reuzendoder uit Vallecas had zijn naam eer aan gedaan. Maar La Presidenta Teresa Rivero, moeder van dertien kinderen, liep in haar bontjas boos het stadion uit. ,,Natuurlijk ben ik boos. De jongens hebben hard gewerkt, maar de arbiter deed ons voordurend onrecht aan. En ik kan slecht tegen onrecht.''

Terwijl heel Vallecas zich opwond over de scheidsrechter, die onder politiebewaking het stadion verliet, was Van Gaal redelijk goed gemutst. Met een Barcelona-sjaal om zijn nek stond hij in nog altijd zeer gebrekkig Spaans – hij weet bijvoorbeeld nog steeds niet dat de `v' als een `b' wordt uitgesproken – de pers te woord. ,,Rayo is een echte vechtploeg, dat is altijd moeilijk. Daar komt het slechte en kleine veld nog eens bij. Ze speelden op het randje, maar desondanks hebben we aardig gevoetbald. Alleen het scoren was een probleem.''

Misschien miste Barcelona wel Rivaldo, die doorgaans de strafschoppen neemt. Juist de Braziliaan maakte vorig jaar vaak het verschil in de duels tegen kleine clubs.

    • Koen Greven