Zware bomaanslag ETA verijdeld

De Spaanse politie heeft een poging verijdeld van wat de grootste bomaanslag uit de geschiedenis van de Baskische afscheidingsbeweging ETA had moeten worden. Naar gisteren werd bekend gemaakt hield de politie afgelopen maandagmiddag een bestelbus aan met 950 kilogram explosieven. De autobom zou bedoeld zijn om in de hoofdstad Madrid tot ontploffing te worden gebracht.

De aanhouding werd maandagmiddag verricht bij een verkeers-controle op de snelweg nabij Zaragoza door twee leden van Guardia Civil die een overgewicht in de bestelbus vermoedden. Bij nadere controle bleek het busje een vastgeklonken aluminium kist te bevatten waarin zich de springstoffen bevonden. Volgens de politie werd tevens een tijdklok gevonden die als ontstekingsmechanisme zou dienen.

De chauffeur van de bestelbus kon worden gearresteerd. De vondst van de autobom komt nadat de beweging begin december na veertien maanden de ,,voorwaardelijke wapenstilstand'' opschortte en aankondigde haar terreuracties te hervatten. Alle politieke partijen in Spanje, met uitzondering van de aanhang van de ETA, veroordeelden gisteren de veronderstelde poging tot een aanslag. De leider van de grootste nationalistische partij in Baskenland, Xavier Arzalluz, sprak evenwel zijn twijfel uit over de aanhouding en suggereerde dat het hier mogelijk een opzetje van de regering in Madrid betrof.