Winst voor Kumaratunga in Sri Lanka

President Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka erin geslaagd verkozen te worden voor een tweede termijn van zes jaar. Bij de verkiezingen van gisteren heeft ze ruim 51 procent van de stemmen achter zich gekregen.

Volgens de eerste analyses heeft Kumaratunga haar overwinning vooral te danken aan plattelandsstemmen uit het zuiden en het midden van Sri Lanka, met een overwegend Singhalese bevolkingsgroep. Haar directe rivaal, Ranil Wickremesinghe van de Verenigde Nationale Partij (UNP), bleef volgens de vanochtend bekend geworden resultaten steken op bijna 43 procent van de stemmen. De steun voor Wickremesinghe kwam vooral uit het stedelijke gebied van de hoofdstad Colombo en van Tamil-minderheden in het noorden en het oosten van het land.

De verkiezingsstrijd in Sri Lanka stond, net als in de afgelopen jaren, in het teken van de burgeroorlog die de Tamil Tijgers voeren voor de totstandkoming van een onafhankelijke Tamil-staat in het noorden van het land. Afgelopen zaterdag nog ontsnapte president Kumaratunga aan de dood bij een zelfmoordaanslag voor het stadhuis van Colombo. Daarbij kwamen ten minste 24 mensen om het leven. Kumaratunga kreeg splinters in haar gezicht, maar kon na behandeling in een ziekenhuis naar huis terugkeren. Op een verkiezingsbijeenkomst van de oppositiepartij UNP werd ongeveer op hetzelfde tijdstip een soortgelijke aanslag uitgevoerd. Daarbij lieten twaalf mensen het leven. In beide gevallen zouden de aanslagen zijn uitgevoerd in opdracht van de Tamil Tijgers.

Toen Kumaratunga in 1994 voor het eerst aan de macht kwam, gebeurde dat op basis van haar verkiezingsbelofte dat ze via onderhandelingen een vredesregeling met de Tamil Tijgers zou treffen. Maar haar plannen voor verregaande autonomie voor Tamil-gebieden vielen zowel in het parlement als bij de Tamils zelf niet in goede aarde. In 1994 behaalde Kumaratunga nog 62 procent van de stemmen. Ook haar rivaal Wickremesinghe liet recentelijk weten onderhandelingen te willen voeren met de Tamils om een uitweg te vinden uit de burgeroorlog die al aan 60.000 mensen het leven heeft gekost. Maar op dit moment is er nog geen enkel uitzicht op een vredesakkoord. Juist in de afgelopen maanden zijn de Tamil Tijgers in het noorden van het land een guerrilla-offensief begonnen, waarbij het regeringsleger grote gebieden heeft moeten prijsgeven.

Een woordvoerder van Kumaratunga's partij zei vanochtend dat nu vermoedelijk snel parlementsverkiezingen zullen worden uitgeschreven.