Telecomgekte woedt voort op het Damrak

De thematiek op het Damrak bleef vanmorgen andermaal beperkt tot KPN, dat onder invloed van de blijvende telecom-rage opnieuw steeg, ditmaal met 4,9 procent tot 92 euro.

Eerder op de ochtend zette KPN een nieuwe recordkoers neer van 92,65 euro, bij een koers-winstverhouding van 45. Ditmaal waren het geruchten dat KPN zijn zinnen heeft gezet op het Franse Bouygues, die de koers deden opveren. Ook van Deutsche telekom wordt sinds maandag gezegd dat het belangstelling heeft voor het Franse bouw- en telecomconcern, dat onder invloed van al die aandacht de laatste twee dagen omhoog is geschoten.

De stijging van KPN bleef niet zonder invloed op de AEX-index, die wederom een record neerzette van 653,9 punten - een winst van 1,3 procent.

De verwachting dat kabelbedrijf UPC bij de eerstvolgende herschikking terecht zal komen in de AEX-index droeg bij aan een koersexplosie van 20 procent, die werd ontstoken door het nieuws dat UPC het Franse Intercomm overneemt. Ook zou het zijn zinnen hebben gezet op het Duitse Primacom, waarin het alvast een belang van 17 procent zou hebben genomen. UPC sprak dit laatste vanmiddag overigens tegen.

Sinds UPC naar de beurs werd gebracht, in februari van dit jaar, is het aandeel met bijna 340 procent gestegen.

Het Damrak deed het beter dan Londen, en even goed als de de overige continentaal-Europese beurzen, waar enige opluchting bestond over het besluit van de Amerikaanse centrale banken de rente onaangetast te laten en evenmin van plan te zijn binnenkort tot verhoging over te gaan.

Op de obligatiemarkt werd die boodschap wel slecht ontvangen. De tienjaarsrente op Nederlandse staatsleningen moest omhoog naar 5,44 procent, hetgeen de verhouding tussen de aandelen- en de obligatiemarkt vanmorgen nog verder uit het lood deed slaan. Ook het nieuws dat de Duitse invoerprijzen met 5,9 procent op jaarbasis zijn gestegen had een negatieve invloed op obligaties in Europa.

Op de Amsterdamse aandelenmarkt waren KPN en UPC niet de enige opvallende fondsen. Het Nasdaq-effect was ook voelbaar bij ASML, dat 4,5 procent in koers klom tot 112,25 euro en bij Philips dat bij een stijging van 2,2 procent tot 131 euro dicht in de buurt kwam van zijn koersrecord van 133,35 euro van 9 december.

TNT Post groep maakte bekend de logistiek van het computerbedrijf Compaq te gaan afhandelen, en werd beloond met een stijging van 3,6 procent tot 27,95 euro.

Uitgevers VNU (plus 3,4 procent) en Wolters Kluwer (plus 2,9 procent) boekten vanmorgen een flinke winst. Collega Reed Elsevier kon daar niet aan meedoen. Dit fonds moest 1,15 procent terug tot 11,22 euro.

De financiële waarden stegen licht. ING kon met een koersstijging van 2,4 procent de grootste waardevermeerdering incasseren.