Stedelijk moet bijna drie ton zelf betalen

De restauratie van het schilderij Cathedra van de Amerikaanse schilder Barnett Newman, dat in november 1997 door een geestelijk gestoorde man met een stanleymes werd vernield, gaat 640.000 gulden kosten.

De verzekering wil alleen de eigenlijke kosten van de restauratie bijdragen, een bedrag van 345.000 gulden. Dat heeft een woordvoerster van het museum vanmorgen bevestigd. De rest, 295.000 gulden, moet komen uit de begroting van het Stedelijk Museum, dat al kampt met een tekort van 1,1 miljoen gulden.

De `grote, ingewikkelde' restauratie zal worden uitgevoerd volgens de meest geavanceerde onderzoeksmethoden. Er gaat uitgebreid, interdisciplinair onderzoek aan vooraf, uitgevoerd door het Instituut Collectie Nederland in samenwerking met de TU Delft, waar onder meer computermodellen worden ontwikkeld om de `stijfheid' van het doek terug te krijgen. Het onderzoek is nog gaande, de resultaten zullen eind januari worden besproken in de internationale commissie van experts die de restauratie begeleidt. Pas dan zal een besluit worden genomen over de manier waarop het doek, waarin over een totale lengte van 15 meter sneden zijn aangebracht, zal worden gerestaureerd.

Het onderzoek richt zich onder meer op de soort verf en de pigmenten die moeten worden gebruikt en de manier waarop de draden aan elkaar moeten worden genaaid. Cathedra is een groot blauw, kleurvlak met een witte en een lichtblauwe verticale streep. Het is 240 bij 543,5 centimeter groot. Een van de moeilijkste opgaven zal zijn de spanning in het enorme doek terug te krijgen.

Voor de restauratie is voor een bedrag van 120.000 gulden een atelier ingericht en is voor 70.000 gulden een speciale tafel gemaakt om het grote doek op te kunnen herstellen. Deze kan verticaal worden gezet wanneer de restauratoren eraan werken. Twee medewerkers uit eigen huis, Elisabeth Bracht en Louise Wijnberg zullen de restauratie uitvoeren, bijgestaan door Irene Glanzer, die tijdelijk aan het team is toegevoegd. Het museum verwacht dat alleen al het aan elkaar naaien van de draden, waaraan full time door twee mensen zal worden gewerkt, ongeveer een half jaar zal duren. Het streven is de restauratie in de loop van het jaar 2001 af te ronden. De man die het schilderij vernielde, bewerkte in 1986 ook het schilderij Who's afraid of Red Yellow and Blue III van Newman met een stanleymes. Hij werd in april van dit jaar ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank achtte hem volledig ontoerekeningsvatbaar ten tijde van zijn daad. Hij wordt behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

Gemeenteraadslid J. Kalt van Amsterdam Anders/De Groenen heeft over de restauratie vragen gesteld aan wethouder S. Bruines (Cultuur). Zij vraagt zich af of de restauratie niet goedkoper kan. ,,Ik begrijp dat er een speciale tafel moet komen, maar niet dat deze 70.000 gulden moet kosten", aldus Kalt.