Premier D'Alema presenteert nieuw kabinet Italië

In Italië is vanmiddag een nieuw kabinet beëdigd, onder leiding van premier Massimo D'Alema, dat in grote lijnen overeenkomt met de voorgaande centrum-linkse regering.

Het eerste kabinet D'Alema was zaterdag gevallen wegens ruzie binnen de coalitie.

Verwacht werd dat de 50-jarige D'Alema, afkomstig uit de Linkse Democraten en de erfgenaam van de Italiaanse Communistische Partij, vanmiddag het vertrouwen van de Senaat zou krijgen.

Nog voor kerstmis hoopt D'Alema ook het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden te krijgen. Centrum-links heeft daar een krappere meerderheid dan in de Senaat.

D'Alema ging vanochtend naar president Carlo Azeglio Ciampi om te melden dat hij er in recordtijd in is geslaagd een nieuw kabinet te vormen, dat de 57ste regering van Italië moet worden. Drie partijtjes hadden hun steun aan de coalitie opgezegd, maar zeven andere coalitiepartijen wilden doorgaan. D'Alema heeft van een aantal Kamerleden de garantie gekregen dat zij zich zullen onthouden bij de vertrouwensstemming in de Kamer van Afgevaardigden, waardoor hij makkelijker een meerderheid kan krijgen.

De belangrijkste nieuwe minister in het kabinet is Enzo Bianco, burgemeester van de Siciliaanse stad Catania. Hij komt op Binnenlandse Zaken. Bianco is lid van de Democraten, een nieuwe partij die is opgericht door oud-premier Romano Prodi en ex-officier van justitie Antonio Di Pietro.

Door het opnemen van Democraten in zijn kabinet hoopt D'Alema deze partij steviger aan zijn coalitie te binden.

Op sleutelposten als Buitenlandse Zaken, Schatkist en Financiën verandert niets. Ook de vorige bewindslieden van Justitie, Gezondheid, Cultuur, Milieu, Onderwijs, Communicatie, en Werk keren terug. Hoewel hij snel een oplossing heeft gevonden voor de crisis, lijkt D'Alema hier verzwakt uit te voorschijn te komen omdat er weinig garanties zijn dat nieuwe interne twisten zijn coalitie niet opnieuw verzwakken.

Vorige week heeft een parlementariër van separatische partij een collega van de Udeur, een kleine centrumpartij die ook deel uitmaakt van de coalitie, gezegd dat hem ruim 200.000 gulden is geboden om zich aan te sluiten bij het regeringskamp.

Een kleine onderzoekscommissie constateerde gisteren in een kort rapport dat er inderdaad geld is geboden, maar dat het aanbod niet geloofwaardig was.