Oppositie betwist uitslag verkiezing Mozambique

De Mozambikaanse oppositiepartij Renamo weigert zich neer te leggen bij de uitslag van de verkiezingen die vanmorgen is bekend gemaakt. Volgens Renamo is er op grote schaal gesjoemeld bij de verkiezingen die op 3, 4 en 5 december werden gehouden. Het bekendmaken van de verkiezingsresultaten moest meerdere malen worden uitgesteld. Renamo boycotte vanmorgen de presentatie van de uitslag. Volgens een leider van Frelimo moeten de verkiezingen begin volgend jaar worden overgedaan.

Volgens de officiële uitslag hebben president Joaquim Chissano en zijn regerende partij Frelimo de verkiezingen met klein verschil gewonnen. Chissano werd met 52,3 procent van de stemmen herkozen als president. Hij kreeg 200.000 stemmen meer dan de leider van Renamo, Afonso Dhlakama. Bij de parlementsverkiezingen was het verschil tussen Frelimo en Renamo groter. De vroegere bevrijdingsbeweging kreeg 48,54 procent van de stemmen, bijna tien procent meer dan de voormalige rebellenorganisatie. Dat betekent dat Frelimo 133 zetels bezet in het parlement. Renamo mag de resterende 117 parlementariërs leveren. Geen van de overige tien partijen haalde de kiesdrempel van vijf procent.

In 1994, bij de eerste verkiezingen na het einde van de burgeroorlog, was de voorsprong van Frelimo veel groter. Destijds legde Renamo zich neer bij het resultaat. Frelimo heeft zijn aanhang vooral in de steden, Renamo is het sterkst op het platteland. Tussen 1976 en 1992 voerden de partijen een bloedige burgeroorlog. (Reuters, AFP)