Onrust bij radio 1 en 5 van VARA

Medewerkers van VARA-radio 1 en 5 vrezen voor het voortbestaan van hun programma's als de VARA uit het publieke omroepbestel stapt. Zij hebben gisteren een gezamenlijke verklaring uitgestuurd.

Tijdens een bijeenkomst voor radiomedewerkers heeft VARA-directeur en -voorzitter Vera Keur gisteren volgens aanwezigen laten blijken dat de toekomst van de VARA-radio in een commerciële omgeving hoogst onzeker is. ,,Als de VARA commercieel gaat, is het wel duidelijk dat de radio als eerste sneuvelt'', zegt een aanwezige. Volgens een andere aanwezige is er wel gesproken over een Radio 2-formule met nieuws en muziek. De programmamakers zijn bang dat de journalistieke programma's dan zullen verdwijnen. In september 2000 worden weer nieuwe commerciële frequenties geveild. Daar is er weliswaar ook één bij voor een commerciële nieuwszender, maar daar zijn meer gegadigden voor, waaronder Sky Radio.

Vera Keur heeft het personeel met klem gevraagd niet naar buiten te treden. Maar dat is onmogelijk, zegt een van hen. ,,Het zindert hier. We waren verbijsterd. Dan wil je toch iets laten horen.''

Vera Keur reageert vandaag in een brief teleurgesteld over de lekken naar de pers, maar zij zegt niet anders te kunnen dan door te gaan met haar oriëntatie op een commerciële toekomst. Ze schrijft dat het voortbestaan van de VARA radio ook al bedreigd wordt in het nieuwe bestel.