Onderzoek Rabo: `Dekker gebruikt geen EPO'

Een onderzoekscommissie van de wielerploeg Rabobank heeft gisteren in Utrecht bekendgemaakt dat Erik Dekker twee maanden geleden geen EPO gebruikte voor het wereldkampioenschap in Verona. Volgens de onderzoekers was de hoge hematocrietwaarde van Dekkers bloed niet het gevolg van verboden middelen maar van een stuwbandje dat te lang om zijn arm was bevestigd.

Het onderzoeksteam bestond uit de jurist Verbunt en de medische specialisten Marx en Mosterd. Zij vergeleken de uitslag van het bloedonderzoek in Verona met eerdere controles die Dekker had ondergaan. Bij de renner werd meestal een hematocrietwaarde van 46 of 47 procent vastgesteld. In Verona werd een waarde van 52 procent geconstateerd. Volgens de onderzoekers was het aantal rode bloedlichaapjes in het beenmerg niet gestegen, waardoor het gebruik van het eiwithormoon EPO onwaarschijnlijk wordt geacht. EPO is niet op te sporen in het bloed.

Volgens de onderzoekers zijn de controleurs van de internationale wielrenunie (UCI) slordig te werk gegaan. Marx: ,,Het stuwbandje heeft te lang om de arm van Dekker gezeten. Daardoor is de hematocrietwaarde enige procenten gestegen.'' Dekker klaagde in Verona over een blauwe arm. De tijdritspecialist had zich in een eerder stadium verwonderd over de wisselende percentages van zijn hematocrietwaarde.

Dekker kreeg een dag voor het WK om gezondheidsredenen een startverbod van veertien dagen opgelegd door de UCI. Het toegestane maximum van de hematocrietwaarde is in 1997 op verzoek van de renners vastgesteld op vijftig procent. Volgens onderzoeker Mosterd moet de UCI zich beraden over haar onderzoeksmethode. Hij pleitte voor een extra bloedmonster bij de contra-expertise. Volgens UCI-voorzittter Verbruggen stuit dit voorstel op practische bezwaren. ,,Het controleren van een peloton is een gigantische klus'', reageerde Verbruggen.

Een hoge hematocrietwaarde wordt in het wielerpeloton meestal in verband gebracht met EPO. Een verblijf in het hooggebergte of een bezoek aan een lagedrukcabine kan ook leiden tot een hoge hematocrietwaarde. EPO bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en vergroot de zuurstofopname. EPO kan ook leiden tot verklontering van het bloed, wat hart- of herseninfarcten kan veroorzaken.

Dekker heeft altijd ontkend EPO te hebben gebruikt. Hij was gisteren opgelucht. ,,Er is geen speld tussen te krijgen. Ik ben blij dat dit achter de rug is.''

Bij aantoonbaar gebruik van verboden middelen wordt iedere renner van Rabobank op staande voet ontslagen. Bij gestructureerd dopinggebruik beëindigt het bedrijf zijn sponsorcontract. Rabobank is met een budget van 21 miljoen gulden verreweg de grootste geldschieter in de Nederlandse wielersport.