Moldavië bezweert na maanden regeringscrisis

Het parlement van Moldavië heeft gisteren Dumitru Braghis tot premier gekozen. Daarmee komt een eind aan een lange regeringscrisis.

Braghis kreeg het vertrouwen van 57 van de 101 leden van het parlement. Zijn regering wordt gesteund door de communisten – met 40 parlementariërs de grootste fractie –, de christen-democratische Volkspartij (tot voor kort Volksfront geheten) en een aantal onafhankelijken. Een belangrijke prioriteit van de nieuwe premier is het terugdringen van de energie-import. Moldavië staat bij Rusland voor 600 miljoen dollar in het krijt voor gasleverenaties; Moskou heeft gedreigd de gastoevoer af te sluiten als die schuld niet wordt betaald. Bij de Oekraïne en Roemenië heeft Moldavië schulden voor de aankoop van electriciteit.

Braghis wil ook een eind maken aan de ruiltransacties tussen bedrijven, die de overheid veel geld aan belastinginkomsten kosten. Over de privatisering van de voor Moldavië uiterst belangrijke wijn- en tabaksindustrie zei de nieuwe premier gisteren niets, maar in Chisinau is gezegd dat hij de privatiseringplannen van zijn voorganger Ion Sturza wil doorzetten.

Sturza's regering viel begin november toen het parlement zijn privatiseringsplannen afwees. Sindsdien heeft president Petru Lucinschi tot drie keer toe getracht een nieuwe premier benoemd te krijgen. Pas de derde kandidaat – Braghis – werd geaccepteerd. Aldus voorkomen de Moldaviërs nieuwe verkiezingen. Als ook Lucinschi's derde kandidaat zou zijn afgewezen, zouden die onvermijdelijk zijn geweest. (AFP, AP)