MEDIASPEKTAKEL IN 1999

Heeft u 'm niet gezien? Of heeft u één van de zes afleveringen gemist? Geen probleem. De succesvolle serie Walking with Dinosaurs wordt de komende weken nog een keer uitgezonden. Niet door de BBC, die de serie voor 6 miljoen Britse pond maakte (de duurste BBC-documentaire aller tijden) in nauwe samenwerking met dertien computeranimatoren van het bedrijf FrameStores en ruim honderd adviserende paleontologen. Maar door de NCRV, vanaf vandaag. Alleen de poëtische voice over van de Britse acteur Kenneth Brannagh is vervangen door die van Monique van de Ven. De rest blijft hetzelfde.

Trouwens, ook al heeft u de serie wèl gezien, kan het nog geen kwaad om u nog een keer te laten meezuigen in de wereld van de dinosauriërs. Neem die aandoenlijke sterfscène van een gewond Liopleurodon-wijfje. Op een hagelwit strand heft het 25 meter lange zeereptiel de kop en stoot haar laatste kreten uit. Op de achtergrond duiken al twee grommende aaseters op. Of dat dappere Ornithocheirus-mannetje dat de Atlantische Oceaan oversteekt, op weg naar een vrouwtje in Cantabrië. Het vliegend reptiel komt voortijdig aan zijn eind op een Spaans strand.

In Engeland trok de serie tientallen miljoenen kijkers. Tot grote opluchting van de BBC die haar kijkersaantal de laatste jaren gestaag terug had zien lopen. De serie biedt informatie en entertainment in een prima verteerbare mix. Hij behandelt onder andere de herkomst van de dinosauriërs, hun verspreiding over het aardoppervlak – tot aan de polen – en hun plotselinge verdwijnen 65 miljoen jaar geleden. Ook de tijdgenoten, zoals zwemmende en vliegende reptielen, komen aan bod.

Voor meer informatie over de serie, of over dinosauriërs in het algemeen: (www.bbc.co.uk/dinosaurs). Of bezoek de tentoonstelling `Talking with Dinosaurs' in museum Naturalis in Leiden, die naar aanleiding van de NCRV-serie is opgezet. Met `spannende verhalen, kleurwedstrijden en indrukwekkende skeletten'. Walking with Dinosaurs zal nog wel een tijdje een mediaspektakel blijven.

(Tekst Marcel aan de Brugh, foto Kippa)