Lousewies krijgt maar weinig bijval

Lousewies van der Laan (D66) ziet weinig meer in het Europees Parlement. Veel van haar collega's zijn dat niet met haar eens.

De teleurstellingen van Europarlementariër Lousewies van der Laan (D66) in het Europees Parlement worden niet gedeeld door collega's die net als zij afgelopen zomer voor het eerst werden gekozen. Bob van den Bos (52) die sinds juni ook Europarlementariër voor D66 is, vindt zijn werk ,,fascinerend''. Michiel van Hulten (30, PvdA), vindt het werk ,,boeiend, gevarieerd''.

Hij zegt wel dat hij zijn verstand voor zijn mandaat van vijf jaar ,,even op nul zet'' ten opzichte van de bureaucratie in het Europees Parlement. ,,Als je je ergert, kun je maar beter meteen opstappen.'' Kathalijne Buitenweg (29), voormalig beleidsmedewerkster van de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer, heeft het afgelopen halfjaar als Europarlementariër geconstateerd dat ,,als je hard werkt, je iets kunt bereiken''.

Ze deelt de klachten niet van Van der Laan, gisteren in een interview in deze krant, over de slechte organisatie van het Europees Parlement, de ,,politieke spelletjes'' en het vele reizen van Europarlementariërs. Ze zegt per trein te reizen en daardoor veel te kunnen lezen. Volgens Buitenweg ,,kun je wat binnenhalen'' in het Europees Parlement als je ,,hard werkt voor concrete zaken die je wil realiseren''. Zij is trots op wat ze heeft kunnen bereiken voor de financiering van de wederopbouw in Kosovo door de Europese Unie. Ze meent ook dat ze haar doelstelling om tot de oprichting van een Europees Vluchtelingen Fonds te komen, al een stap dichterbij heeft gebracht.

,,Politieke spelletjes'' gebeuren volgens haar in de Haagse politiek niet minder dan in het Europees Parlement. Omdat in de grote fracties van christen-democraten en socialisten dikwijls verdeeldheid bestaat tussen nationale groepen, denkt ze dat ze als lid van een kleinere fractie gemakkelijker gehoor vindt dan in de Tweede Kamer.

De 55-jarige Erik Meijer (SP) vindt het Europees Parlement ,,een onoverzichtelijk doolhof'' met ,,onduidelijke procedures'' waarin hij langzaam zijn weg begint te vinden. ,,Er is geen reden om er op af te knappen'', zegt hij. Het vele reizen dat hij als Europarlementariër moet doen, is voor hem ,,geen verrassing''. Hij vindt ,,politieke spelletjes'' geen probleem. Volgens hem maken de twee grootste fracties, de christen-democraten en de socialisten, er ,,een soort voetbalwedstrijd'' van om elkaar zoveel mogelijk nederlagen te bezorgen. Maar hij heeft de indruk dat dit voor de inhoud van het parlementaire werk niet veel uitmaakt.

,,Het valt mij niet tegen'', zegt D66'er Bob van den Bos over zijn eerste halfjaar als Europarlementariër. Dat hij veel zou moeten reizen, wist hij tevoren. ,,Politieke machinaties horen tot het politieke spel'', vindt hij. Hij zegt dat het ,,een groot wonder'' is dat bij de ingewikkelde structuur van het Europees Parlement, waarbij binnen de fracties uiteenlopende nationale belangen spelen, toch resultaten worden geboekt.

PvdA-Europarlementariër Van Hulten vindt het vele reizen ,,vervelend'', in het bijzonder vindt hij de gedachte ,,niet prettig'' dat hij in de periode van vijf jaar zestig keer voor een plenaire vergadering uit Brussel naar Straatsburg moet reizen. Van Hulten: ,,Er zijn veel dingen die me niet bevallen. Als het me in vijf jaar niet lukt om daaraan iets te veranderen, dan houd ik het voor gezien.''