Isarescu mag aan de slag in Roemenië

Mugur Isarescu, tot dusverre gouverneur van de Roemeense Nationale Bank, is gisteren met grote meerderheid – 305 tegen 35 stemmen – door het parlement aanvaard als premier.

De partijloze Isarescu werd vorige week door president Emil Constantinescu naar voren geschoven nadat premier Radu Vasile onzacht aan de kant was gezet. Vasile weigerde aanvankelijk het ontslag te accepteren, maar moest zich er later bij neerleggen toen de regeringspartijen weigerden hem te steunen. De oppositie, geleid door de ex-communisten van oud-president Ion Iliescu, accepteerde het ontslag van Vasile evenmin. Gisteren stemden de ex-communisten niet over de nieuwe premier; de tegenstemmen waren afkomstig van de ultra-nationalistische partijen in het parlement.

In de nieuwe regering van Isarescu zijn de meeste ministers op hun plaats gebleven. De belangrijkste verandering is de vervanging van de filosoof Andrei Plesu als minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgevolgd door de leider van de Democratische Partij, ex-premier Petre Roman, tot dusverre parlementsvoorzitter.

Isarescu zei in het jaar waarin hij de regering leidt (de Roemenen gaan eind volgend jaar naar de stembus) de basis te willen leggen voor ,,een werkelijk partnerschap'' met de Europese Unie, die Roemenië onlangs uitnodigde voor toetredingsoverleg. Alle acties, zo zei de nieuwe premier, worden met de EU gecoördineerd. ,,Na 1999, dat is gekenmerkt door enorme moeilijkheden voor de Roemeense samenleving, moet 2000 een keerpunt worden.'' Isarescu wil na drie jaar van neergang volgend jaar een bescheiden economische groei van 1,3 procent realiseren. De tweede prioriteit wordt het bedwingen van de inflatie, die dit jaar rond 55 procent beloopt en die volgend jaar tot 25 à 30 procent moet worden teruggebracht. Hij wil verder de privatiseringen versnellen.

Isarescu waarschuwde de politieke elite tegen elke poging een populistisch beleid door te drukken of te zwichten voor sociale druk in de aanloop tot de verkiezingen van eind volgend jaar. ,,De regering baseert zich op het principe dat uitgaven niet kunnen worden toegezegd zolang de fondsen waaruit ze worden betaald niet zijn gevonden'', zo zei hij. (Reuters, AFP)