Internationaal

LONDEN

Het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente ongemoeid te laten en ook geen neiging uit te spreken om de rente in de naaste toekomst te verhogen leidde vanmorgen tot een licht gunstige stemming in Europa. Het naderende jaareinde zorgde overigens wel voor lage omzetten. In Londen veroorzaakten alleen tech-aandelen enige actie, op basis van een 3 procentsstijging van de Amerikaanse Nasdaq gisteravond. Freeserve kon 5,5 procent omhoog, terwijl zijn grootaandeelhouder Dixons 4,2 procent meeging. De FTSE-index was 0,3 procent hoger op 6.729 punten.

FRANKFURT

net als gisteren waren het de auto-aandelen die de DAX-index omhoog duwden. De graadmeter steeg naar een nieuw record, en noteerde rond het middaguur 1,3 procent hoger op 6.501 punten.

PARIJS

De CAC bereikte vanochtend een nieuw record op 5.627 punten. Rond het middaguur stond de index 1,7 procent hoger op 5.623 punten. Het was wederom Bouygues dat onder invloed van vermeende belangstelling van Deutsche Telekom omhoog kon, met 7,7 procent.

TOKIO

Na enkele dagen van kleine dalingen heeft de effectenbeurs van Tokio vandaag een behoorlijke winst weten te boeken. Het Nikkei-gemiddelde ging met 382 punten naar boven tot 18.462, een stijging van 2,1 procent.

De beleggers wierpen zich op de technofondsen. Aanleiding was de sterkste stijging van dit jaar die de Amerikaanse Nasdaq-beurs gisteren had laten zien. Daar gingen de koersen met 3,4 procent omhoog.

In Zuid-Korea was eveneens sprake van stijgende aandelenkoersen, hoewel het daar niet zo hard ging als in Tokio.

De beursindex van Seoul steeg met 0,9 procent. In Australië was voor de aandelen een winst weggelegd van 1,1 procent. In Hongkong waren de koersen aan het eind van de handel gemiddeld 0,3 procent lager als gevolg van winstnemingen.

NEW YORK

De technologiefondsen lijken niet te stoppen. De Nasdaq, de graadmeter van deze bedrijven, deed weer een flinke stap vooruit met ruim 3 procent op 3.911 punten. Dat was opnieuw een record.

Ook Wall Street vond voorzichtig de weg naar boven terug. het Dow Jones-gemiddelde won ruim 56 punten op 11.201. De beurs had daarvoor wel het besluit nodig van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, om de rente niet te verhogen maar voorlopig stabiel te houden.

Bijna alle hightechbedrijven boekten winsten van rond de 2 procent. Er waren uitschieters bij zoals Microsoft dat pas ophield bij bijna 3 procent. Ook Motorola, Dell en Apple pakten flink uit.