Getergde Van Bommel staat aan basis zege PSV

Met een voldaan gevoel nam PSV'er Mark van Bommel (22) gisteren na afloop van de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd tegen MVV de felicitaties van zijn ploeggenoten in ontvangst. De middenvelder, die de laatste weken niet in een goede vorm stak, scoorde één keer en stond aan de basis van het tweede doelpunt van zijn ploeg. Koploper PSV gaat daardoor de winter in met vier punten voorsprong op Heerenveen, vijf op Ajax en acht op Feyenoord. Deze ploegen speelden alle een duel minder.

Met name Van Bommel leverde gisteravond een goede prestatie, temeer omdat hij vrijwel de hele wedstrijd werd uitgefloten door het Maastrichtse publiek. Dat pruimde de PSV'er niet omdat de speler na een actie van MVV-middenvelder Caers theatraal ter aarde zou zijn gestort. Geen terechte constatering, want Caers beging wel degelijk een pittige overtreding op Van Bommel.

,,Ik was er dan ook bepaald niet blij mee dat ik werd uitgefloten'', reageerde Van Bommel na afloop. ,,Het was voor mij een goede zaak dat ik even later dat doelpunt maakte.'' Van Bommel trof op slag van rust doel en dat was een forse streep door de rekening van het frank en vrij spelende MVV. De gastheren trokken zich niets aan van de status van koploper PSV en waren tot en met het doelpunt van Van Bommel gelijkwaardig aan de Eindhovenaren.

Na de 0-1 was het gedaan met de dadendrang van MVV. Van Bommel: ,,In de tweede helft hadden wij de wedstrijd volledig onder controle. Ik voetbalde zelf ook steeds beter.'' Dat was de laatste weken bepaald niet het geval. PSV sukkelde met zijn vorm, Van Bommel evenzeer. De leiderscapaciteiten die Van Bommel zou hebben, kwamen in die periode nog niet aan de oppervlakte. ,,Daarom was ik ook zo getergd vanaf het moment dat het publiek me hier uitfloot'', aldus de uit het Limburgse Maasbracht afkomstige Van Bommel. ,,Ik wilde laten zien dat ik wel degelijk kan voetballen en geen matennaaier ben.''

Aan de hand van de gedreven middenvelders Vogel, Van der Doelen en Van Bommel behaalde PSV uiteindelijk een eenvoudige zege. Twintig minuten na zijn treffer begon Van Bommel aan een lange rush over de rechtervleugel die uitmondde in een corner. De hoekschop, genomen door Bruggink, belandde op het hoofd van verdediger Jurgen Dirkx: 0-2. Het was de tweede assist van Bruggink, want eerder bereidde hij via een knappe dieptepass de treffer van Van Bommel voor.

PSV-trainer Gerets noemde de zege van PSV niet meer dan logisch. ,,Wij hadden de wedstrijd 85 minuten lang onder controle.'' Dat was bezijden de waarheid, want in de eerste helft hielden MVV en PSV elkaar in evenwicht. Als MVV'er Taiwo de bal na twintig minuten nauwkeuriger had voorgegeven op spits Van der Weert, was de thuisploeg zelfs op voorsprong gekomen. Aan PSV-zijde misten Rommedahl, Bruggink en vooral Kolkka (alleen voor doelman Snelders) voor de rust enkele mogelijkheden.

Door het ontbreken van de spitsen Van Nistelrooy (geschorst) en Nilis (geblesseerd) speelde PSV niet het vaste systeem met twee spitsen. De ploeg ging van start met drie aanvallers: Rommedahl op rechts, Bruggink centraal voorin en Kolkka op links. Omdat MVV het veld klein hield, kwam PSV, net als vier dagen geleden tegen Heerenveen, tot nauwelijks aanvaardbaar vleugelspel. Een van de beteren was nog linksback Bouma, die zich als stand-in van de geblesseerde Heintze wederom moeiteloos staande hield.

In de tweede helft speelde PSV compacter en gaf het MVV weinig kans meer om tot een succesvolle aanval te komen. Met Van der Doelen als verdedigende middenvelder, Van Bommel als aanjager en Vogel als controleur beheerste PSV de wedstrijd. ,,Vanaf toen was het over en uit voor ons'', stelde trainer Koevermans van MVV vast. Vooral het matige spel van aanvaller Perez hem hebben teleurgesteld. De Deen kwam onlangs nog negatief in het nieuws nadat hij een vijfjarig contract bij zowel Roda JC als AZ had ondertekend.

PSV-coach Gerets roemde zijn ploeg om het gedisciplineerde spel van na de rust: ,,We gaven weer eens vrijwel niets weg'', vond de trainer van de ploeg met de minst gepasseerde defensie van Nederland.