EU: Frankrijk moet stroommarkt snel openstellen

De Europese Commissie gaat door met de procedure tegen Frankrijk om de elektriciteitsmarkt in dat land te liberaliseren. Parijs krijgt nu van Brussel nog een maand de tijd om wetgeving voor het openstellen van de stroommarkt in te voeren.

Daartoe zal de Europese Commissie de Franse regering vandaag verplichtingen opleggen, aldus een zegsman van de commissie. Weigert Frankrijk medewerking, dan zal de Europese Commissie een procedure tegen Parijs bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg aanhangig maken. De verplichting vloeit voort uit de richtlijn voor liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt die eerder van kracht werd.

Frankrijk kan overigens vrijdag al op een procedure bij het Europese Hof rekenen, als tegen die tijd de markt nog niet is geopend voor Brits rundvlees. Daarvoor is wel een lange procedure van meerdere jaren nodig. Gisteren maakte een commissiewoordvoerder bekend dat hiervoor geen kort geding mogelijk is.

Vooral Nederland protesteerde de afgelopen maanden heftig tegen de Franse weigering de eigen markt voor grote stroomcontracten open te stellen. Franse ondernemingen zijn wel erg actief in andere EU-lidstaten na de opening van die markten. Minister Jorritsma van Economische Zaken wilde al nieuwe Franse contracten voor export van stroom naar Nederland verbieden. Daarvan zal nu voorlopig geen sprake zijn. (AFP)