DTe na ingreep `gebeten waakhond'

De toezichthouder op de elektriciteitsmarkt deelde gisteren de eerste plaagstoot uit naar de energiebedrijven.

De voorgestelde tariefsverlaging stuit echter bij sommigen op verzet.

Nieuwigheid, onwennigheid wellicht, maar zeker geen onwil. Althans, dat willen de energiedistributiebedrijven de DTe doen geloven. Ze zonden hun informatie te laat, incompleet en met een stapel bezwaren naar de toezichthouder toe.

Gisteren bracht de waakhond voor de elektriciteitsmarkt, de DTe, de tarieven voor de elektriciteit naar buiten. Het was voor het eerst en het was meteen raak. De tarieven, die de afgelopen jaren alleen maar waren gestegen, moeten komend jaar met twee procent dalen. Een besparing van 225 miljoen gulden, meldde de waakhond trots.

Op basis van de nieuwe Elektriciteitswet dwingt de DTe de energiedistributeurs de tarieven naar beneden bij te stellen. De elektriciteitsmarkt zal de komende jaren worden geliberaliseerd en tot die tijd moet de DTe toezien op een eerlijke markt waarbij alle afnemers kunnen profiteren van prijsdalingen en efficiëntere bedrijfsvoering.

,,Ze hebben het administratief niet kunnen bolwerken'', zegt K. van Gendt, hoofd economische regulering van de DTe, vergoeielijkend. ,,Het is een volledig nieuw systeem, we hebben ze gevraagd de tarieven voor levering en transport van elektriciteit te splitsen.'' En daar komt bij dat ook de DTe niet altijd even snel is. De betrokken bedrijven hadden vanmorgen nog niet de officiële stukken met de tarieven voor komend jaar binnen.

Hoewel ieder elektriciteitsbedrijf de stijgende trend in de tarieven gewoon wilde doorzetten voor 2000 kwamen ze er uiteindelijk toch uit met de DTe. Allemaal gingen ze akkoord met de tarieven zoals die gisteren door de DTe zijn vastgesteld. Allemaal op één na: Essent.

Essent werd dan ook het hardst aangepakt. Dit nieuwe bedrijf, onlangs ontstaan uit een fusie tussen PNEM Mega en Edon, wilde de maximumtarieven met maar liefst 17 procent verhogen. De DTe stak daar een stokje voor: ook Essent moest de tarieven laten dalen.

Essent zegt in een achterstandspositie te staan vergeleken met bijvoorbeeld de twee andere grote spelers op de elektriciteitsmarkt, Nuon en Eneco. De DTe heeft voor de vaststelling van de nieuwe tarieven 1996 als basisjaar gehanteerd, omdat toen niemand nog over een liberalisering nadacht. Essent stelt dat de door hen gehanteerde tarieven in dat jaar substantieel lager waren dan die van de grote concurrenten.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft eerder al toegezegd dat een zogenoemde `rendementscorrectiefactor' toegepast mag worden op bedrijven die kunnen aantonen nadeel te ondervinden van het basisjaar 1996. Essent heeft dat geprobeerd, maar de DTe heeft de argumentatie vooralsnog naar de prullenbak verwezen.

Essent overweegt nu bezwaar aan te tekenen tegen de tariefsverlaging. Iedere belanghebbende kan dat doen, eerst bij de DTe, later bij een reguliere rechter. De DTe verwacht dat meer bedrijven dar zullen doen. ,,Ze willen uiteindelijk weten waar de grenzen van de macht van de DTe liggen'', zegt Van Gendt. ,,En wij zijn weer de gebeten waakhond, maar ja, daar zijn we voor opgericht.''