De sterren van de eeuw

Een ster is niet hetzelfde als een filmacteur. Een ster kan een goed acteur zijn, maar hij moet bemind willen worden, door de camera en door de toeschouwer. Aan aandacht komt een ster per definitie tekort, daarom wil hij alles of niets. Meestal is zelfs alles nog niet genoeg.

Wij houden van sterren, zij schijnen mede namens ons.

Ook in werkelijkheid beschikken sterren over een voor gewone mensen bijna onvoorstelbare almacht. Al vanaf het einde van de jaren tien kon een ster beslissen of een film wel of niet gemaakt zou worden, alleen door zijn medewerking toe te zeggen. In 1920 richtten Charles Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks en regisseur D.W. Griffith United Artists op omdat zij droomden van hun eigen studio, met complete controle over het eindresultaat. Die droom is grotendeels uitgekomen. Tegenwoordig is een ster per definitie machtiger dan welk studiohoofd of regisseur ook.

De wekelijkse rubriek `De sterren' op de filmpagina bestaat nu drie jaar. Na één jaar was de redactie bang dat er niet genoeg keus meer zou zijn uit de filmsterren in de die week besproken films. Het blijkt mee te vallen, want er worden onophoudelijk nieuwe sterren geboren, en oude coryfeeën maken voortdurend een comeback. De rubriek wordt dus geprolongeerd.

Vandaag bestaat voor een keer de pagina Film & Video louter uit profielen van sterren en dat niet omdat ze in de actualiteit staan, al is de kans groot dat hun films te zien zijn temidden van het traditioneel grote filmaanbod op de televisie aan het einde van december. De auteurs van de filmrubriek van deze krant kozen elk de ster uit die voor hen de grootste is. Vijf van die sterren zijn niet meer in leven en van hen werden er twee in de vorige eeuw geboren. De lijst berust dus op persoonlijke voorkeur en inzicht, zij vormt geen beredeneerd of uitgebalanceerd pantheon. Veel dames (Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Katharine Hepburn, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor) ontbreken, en een enkele heer (Rudolph Valentino, Clark Gable, Humphrey Bogart).

En vermoedelijk uw eigen favoriet.