Clinton blokkeert kredieten voor Rusland

De Amerikaanse president Clinton heeft besloten vooralsnog geen kredietgarantie van 500 miljoen dollar (ruim een miljard gulden) te verlenen aan de Russische oliemaatschappij Tyumen Oil (TNK). Het geld zou bij TNK terechtkomen via de Amerikaanse Export-Import Bank.

Gisteravond maakte de bank officieel bekend dat de deal voorlopig niet doorgaat. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright de bank had gevraagd de kredietgarantie ,,voorlopig niet goed te keuren'' omdat deze zou indruisen tegen de belangen van de Verenigde Staten. Hij ontkende dat het besluit iets te maken heeft met de situatie in Tsjetsjenië. Het Brits-Amerikaanse BP Amoco had onlangs aan Washington gevraagd de lening te blokkeren uit protest tegen een veiling van oliebelangen in Siberië, waarbij Tyumen Olie betrokken was. De twee olieconcerns overleggen inmiddels over een oplossing van het conflict. (Redactie Economie)