Burgeroorlog in Angola breidt zich uit naar Namibië

Angolese rebellen zijn gisteren Namibië binnengevallen en hebben het vuur geopend op een legerpost. Eén soldaat kwam daarbij om het leven. Vier anderen raakten gewond. Volgens de rebellenbeweging Unita ging het om een vergeldingsactie die de Namibische regering over zichzelf heeft afgeroepen door zich met de Angolese burgeroorlog te bemoeien. Unita-secretaris Alcides Sakala waarschuwde dat de Angolese burgeroorlogoorlog zich verbreedt tot een regionaal conflict.

Angolese troepen kregen onlangs toestemming van de Namibische regering om bij aanvallen op de rebellen vanaf Namibisch grondgebied te opereren. Angolese militairen mogen sinds kort ook gebruik maken van Namibische vliegvelden als uitvalsbases voor luchtaanvallen en om nieuwe troepen aan te voeren. Journalisten hebben gezien dat Namibische soldaten helpen bij het uitladen van Angolese apparatuur.

Volgens Unita-secretaris Sakala heeft ook Zimbabwe zich in de burgeroorlog gemengd die al een kwart eeuw duurt. Soldaten uit Zimbabwe zouden zij aan zij strijden met Angolese militairen. Sakala zei dat ,,het conflict door de Angolese president Eduardo dos Santos, Zimbabwe en de Namibische regering is geïnternationaliseerd''. Maar de regering van Zimbabwe ontkent dat ze op welke manier dan ook bij de oorlog betrokken is. Zimbabwe werkt wel samen met Angola en Namibië in de Democratische Republiek Congo. Daar helpen ze president Laurent Kabila in zijn strijd tegen de rebellen die door Rwanda en Oeganda worden gesteund.

Volgens regionale militaire analisten kan de betrokkenheid van Namibië bij de Angolese burgeroorlog ernstige consequenties hebben. ,,Namibië heeft zich in een wespennest gestoken'', zegt analist Richard Cornwall van het Institute for Security Studies in Zuid-Afrika. ,,De regering in Windhoek moet rekening houden met gewelddadige reacties.'' Eerder deze week namen Angolese rebellen twee Namibische grensdorpen onder mortiervuur waarbij acht gewonden en één dode vielen. Honderden Namibiërs in de grensstreek zijn hun huizen ontvlucht.

Een Angolees regeringsoffensief heeft de rebellen de laatste maanden zwaar in de verdediging gedrongen. Unita moest haar politieke bolwerken Bailundo en Andulo opgeven en trok zich in het oerwoud terug. De regering snoefde dat ze de rebellen bijna op de knieën heeft. Maar volgens militaire analisten is dat optimisme voorbarig. De rebellenorganisatie is al eerder teruggekomen uit schijnbaar verslagen positie en heeft grote ervaring in de guerrillastrijd. (AP, AFP, Reuters)