Britse steun omstreden dam Turkije

De Britse minister van Handel en Industrie Stephen Byers wil aannemer Balfour Beatty een exportkrediet van ten minste 200 miljoen pond (702 miljoen gulden) te verlenen voor de bouw van een zeer controversiële stuwdam in de Tigris in Zuid-Turkije.

Byers stelt scherpe voorwaarden voor de sociale en ecologische gevolgen van het project, Ilisu genaamd, maar hij liet gisteren weten na bestudering van rapporten het Britse bouwbedrijf financiële steun te willen geven. Balfour Beatty vroeg vorig jaar al een exportkrediet aan voor zijn bod van 200 miljoen pond aan de Turkse autoriteiten voor aanleg van de stuwdam.

Volgens politieke kringen in Londen heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gepoogd dit exportkrediet tegen te houden. Het Foreign Office is gevoelig voor de bezwaren van Koerdische bevolking ter plaatse en van milieu-organisaties.

Turkije wil bij Hasankeyf, op 40 kilometer van het punt waar de Tigris de grenzen met Syrië en Irak kruist, een stuwmeer aanleggen. Daarop wordt een waterkrachtcentrale geplaatst.

Volgens milieugroeperingen die het plan te vuur en te zwaard bestrijden, zou de leefomgeving in het gebied drastisch worden aangetast en loopt de watervoorziening in Syrië en Irak gevaar. Die twee landen hebben zich eerder fel tegen de afdamming van de Tigris gekeerd. Volgens Friends of The Earth zal het stuwmeer 15 steden en 52 dorpen onder water zetten en 20.000 Koerden uit hun woongebied verdrijven. De organisatie heeft premier Blair gevraagd de exportsubsidie te blokkeren.

Turkije heeft inmiddels een plan gemaakt voor de verhuizing van de plaatselijke bevolking naar nieuw te bouwen dorpen en schade aan historisch waardevolle elementen te beperken. In het gebied ligt het historische plaatsje Hasankeyf, het enige Anatolische stadje dat de Middeleeuwen heeft overleefd.

Volgens Balfour Beatty zal het Ilisu-project de watervoorziening naar het zuiden niet schaden, omdat er geen water wordt afgetapt voor irrigatie in Turkije.

Volgens Friends of The Earth zal de Britse regering van hypocrisie worden beschuldigd als de berichten juist zijn dat premier Blair zijn zegen geeft aan de exportsubsidie voor de bouw van de stuwdam. (Reuters)