`Beëdiging zegt: hier werken nette dames en heren'

Op 1 januari 2000 mogen de Kamer van Koophandels niet langer taxateurs, meters, wegers en ijkers beëdigen. Overslagbedrijf Igma nam gisteren nog snel de kans waar.

Een kantine vol havenarbeiders aan lege tafels. Opgetrommeld door de afdeling personeelszaken van Igma Grain Terminal Amsterdam. ,,Het gebeurt niet vaak dat zoveel mensen tegelijkertijd worden beëdigd'', zegt de voorzitter van de Kamer van Koophandel, T. Woltman. Eén voor één roept hij ze naar voren. Gespeelde ernst: ,,Heeft u de belofte begrepen? Wilt u dan zeggen: `dat beloof ik'.'' Dan grijpt hij de omhooggestoken hand en schudt hem. De volgende.

Dit hadden ze moeten begrijpen: Dat wegers hun werk ,,naar beste kennis en wetenschap'' moeten uitvoeren. ,,Eerlijk, onafhankelijk, gelijk een goed weger betaamt.'' Het zijn Woltmans laatste dagen als beëdiger. Op 1 januari 2000 vervalt de bevoegdheid van de Kamers van Koophandel om meters, wegers, tellers, taxateurs en ijkopnemers te beëdigen. De Tweede Kamer heeft bepaald dat beëdiging ,,een marktverstorende activiteit'' is.

Veel bedrijven nemen nu nog snel de kans waar hun werknemers te beëdigen of reeds afgegeven aktes te laten verlengen tot 2005. De afgelopen maanden heeft Woltman honderden keren de belofte afgenomen. Beëdigde werknemers zijn volgens Woltman ,,een visitekaartje'' voor het bedrijf. ,,Het laat zien: hier werken nette dames en heren die vakbekwaam zijn.''

Gisteren waren dus 35 wegers van Igma Grain Terminal in één klap aan de beurt. Zij zijn verantwoordelijk voor het wegen van de scheepsladingen graan of veevoer. Dat gaat volledig computergestuurd. Als ze niet af en toe ook in de kraan zouden zitten of op de bulldozer, zeggen ze, zou je het een kantoorbaan kunnen noemen. Wat niet wegneemt dat er nog steeds te sjoemelen valt. Houd een slang water op een schip met graan en de lading weegt drie procent meer. Voor overslagbedrijven is het volgens Woltman van groot belang beëdigde wegers in dienst te hebben. ,,Hoe leg je een internationale verzekeraar uit dat de lading waarbij twee ton ontbreekt, gewogen is door een ex-taxichauffeur? Met alle respect voor ex-taxichauffeurs, maar dan heb je wel een probleem. Het kan om boetes van honderdduizenden dollars gaan.''

Na een half uurtje is de kantine weer leeg. ,,Dit is toch belachelijk'', zegt een havenarbeider die niet met zijn naam in de krant wil (,,Anders moet je boven komen''). ,,Er zijn nu mensen beëdigd die niet eens weten hoe een weegschaal eruit ziet.'' Dat ging vroeger wel anders. Dan ging je in je nette pak samen met je baas naar het pand van de Kamer van Koophandel. Daar hield de voorzitter een uitgebreide speech. De plechtigheid werd afgesloten met een officieel etentje. ,,Het was iets. Als je nou toch hoor wat ie zegt: één zin.''