Alitalia: alliantie KLM bedreigd

De alliantie tussen de luchtvaartmaatschappijen KLM, het Italiaanse Alitalia en het Amerikaanse Northwest dreigt onder druk te komen staan. De perikelen rond het nieuwe vliegveld Malpensa bij Milaan zijn hiervan de oorzaak.

Alitalia wil dat de Italiaanse regering voor eind januari knopen doorhakt over de ontwikkeling van Malpensa volgens de oorspronkelijke plannen. Gebeurt dat niet, dan dreigt volgens de directie de alliantie tussen de drie maatschappijen in gevaar te komen.

De problemen ontstonden vorige week, toen de Italiaanse regering besloot de gedwongen verhuizing van luchtvaartmaatschappijen van het Milanese vliegveld Linate naar het nieuwe Malpensa uit te stellen. Dat gebeurde op last van de Europese Commissie.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder de grote concurrent British Airways, had zich tot Brussel gewend. Linate ligt dichter bij het centrum van Milaan dan Malpensa. Dat maakt de nieuwe luchthaven minder aantrekkelijk, aldus de klacht van de dwarsliggende maatschappijen.

De bedoeling is dat Malpensa alle vluchten van Linate overneemt, behalve die tussen Rome en Milaan. Malpensa speelt een cruciale rol in de samenwerking tussen Alitalia en KLM. In de toekomst moet Malpensa uitgroeien tot een tweede thuishaven van KLM.

De leiding van Alitalia liet weten dat het eventueel afblazen van de verhuizing naar Malpensa de resultaten van de maatschappij in 2000 negatief zal beïnvloeden. De resultaten over het eerste kwartaal zouden zelfs slechter kunnen zijn dan die over het ook al niet al te beste eerste kwartaal van 1999.

De KLM wacht voorlopig af. Intussen worden alle verplichtingen tussen KLM en Alitalia volgens contract nagekomen, aldus een woordvoerder. Dat geldt ook de bijdrage van 100 miljoen euro die de KLM betaalt voor de ontwikkeling van Malpensa. (ANP)