Zelfgemaakte bommen verkocht

Een 16-jarige Rotterdammer is afgelopen weekeinde in zijn woonplaats aangehouden, omdat hij handelde in zelfgemaakte `levensgevaarlijke' bommen. De jongen haalde zijn informatie van Internet. De politie begon een onderzoek, nadat vrijdagavond een even oude jongen uit Krimpen aan den IJssel ernstig gewond was geraakt toen een bom ontplofte. De jongen raakte een hand, een aantal vingers van zijn andere hand en een oog kwijt.

Het `handboek' op Internet geeft 36 recepten en aanbevelingen voor het maken van bommen. De jongen verklaarde met dit handboek als leidraad tientallen explosieven te hebben gemaakt. Hij gebruikte daar onder meer kunstmestfosfaat voor. Hij verkocht de bommen voor 12,50 gulden, onder meer op een scholengemeeschap in Rotterdam.

De politie heeft inmiddels een deel van de explosieven kunnen traceren. Tegen de bezitters is proces-verbaal opgemaakt. Het Explosieve Opruimings Commando (EOC) is bezig de bommen onschadelijk te maken. Dit vergt enige tijd omdat het de deskundigen nog niet duidelijk is hoe de explosieven precies in elkaar zitten. (ANP)