Stil Damrak tilt KPN naar volgend record

Wie de grootste stijger was onder de hoofdfondsen was vanmorgen op het Damrak geen verrassing: KPN bereikte op 87,30 euro opnieuw een record, en was rond het middaguur 2,1 procent hoger op 86,85 euro.

Daarmee is de koers verdubbeld sinds 18 oktober van dit jaar, verdrievoudigd sinds 15 oktober 1998, verviervoudigd sinds begin december 1997 en vervijfvoudigd sinds oktober 1996. Beleggers hadden voor KPN vanmorgen bijna 44 maal de gerealiseerde winst per aandeel over. Nieuws rond het telecomconcern was er vanmorgen niet, maar de impuls kan uit Frankrijk gekomen zijn, waar het telecom- en bouwconcern Bouygues met 11 procent omhoogschoot na speculaties dat Deutsche Telekom belangstelling heeft voor de telecomactiviteiten van het Franse concern.

KPN was een eenzame winnaar op het Damrak, waar de recordrace van de laatste weken even stokte door onzekerheid op de internationale beurzen. In heel Europa lieten de aandelenindices lichte verliezen zien nadat Wall Street gisteren lager sloot en de vergadering van de Amerikaanse centrale banken over het rentebeleid vanavond zijn schaduw vooruitwierp.

De AEX-index was dan ook slechts miniem hoger, met 0,58 punten op 644,10 punten. Ook de obligatiemarkt was ongunstig gestemd. Het rendement op de tienjarige toonaangevende staatsobligatie steeg vanmorgen tot 5,41 procent. Daarmee is de `kapitaalmarktrente' op zijn hoogste peil sinds eind oktober.

De hernieuwde verzwakking van de euro had veel met de koersverliezen op de Europese obligatiemarkt te maken. De Europese munt daalde weer tot onder de 1,01 Amerikaanse dollar per euro, waardoor de kans is toegenomen dat de euro het eerste jaar van zijn bestaan onder `pariteit' met de dollar afsluit.

Bijna alle hoofdfondsen op Beursplein 5 verloren. Met name zwaargewichten als Philips en Koninklijke Olie, die allebei ook in Amerika genoteerd zijn, trokken de index naar beneden. Philips noteerde 1,15 euro lager op 128,65, terwijl Koninklijke Olie 55 eurocent naar beneden moest tot 60,50 euro.

Ook de meeste financiële waarden daalden. Hoewel ABN Amro de taxaties voor Aegon en Fortis verhoogde, daalden de fondsen met respectievelijk 60 eurocent tot 94,35 en 46 eurocent tot 34,05. ABN Amro zelf leverde iets meer dan een eurodubbeltje in op 24,29 euro. De Internationale Nederlanden Groep verdiende licht. Het aandeel kreeg er een minieme 6 eurocent bij op 57,06.

De euforie om de terugkeer van voormalig NBM-Amstelland-topman André Baar leek weer wat bekoeld. Gisteren werd bekend dat hij na zeven maanden J. van Bussel opvolgt, die zijn functie gisteren heeft neergelegd. Baar legde dit voorjaar zijn voorzitterschap na problemen met zijn gezondheid. NBM-Amstelland steeg gisteren 1,40 euro. Vanochtend daalde het fonds een eurostuiver tot 12,30.