Russische aandelen fors omhoog

De successen van de politieke centrumpartijen en de rechts-liberalen tijdens de parlementsverkiezingen in Rusland hebben aandelenkoersen op de effectenbeurs van Moskou duidelijk doen stijgen.

Gisteren sloot de toonaangevende RTS-index bij flinke omzetten 9,95 procent hoger op 132,17 punten.

De hoop is nu dat de Doema, de Russische Tweede Kamer, in de nieuwe samenstelling vaker met de besluiten van het Kremlin zal instemmen. Dat zou ook bij wetsvoorstellen voor de noodzakelijke structurele economische hervormingen het geval zijn, aldus waarnemers. Het land worstelt sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heftig met de overgang naar een vrijemarkteconomie.

,,Veel vragen blijven nog open, maar de nieuwe Doema betekent een verbetering vergeleken met het vorige parlement. Dat is een aangename verrassing voor de markten,'' aldus een analist. Behalve het nieuwe verbond van centrumpartijen `Eenheid' kwamen ook de rechts-liberalen van oud-premier Kirijenko en ex-vice-premier Nemtsov opvallend sterk voor de dag.

Volgens H. van Buren, directeur van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, heeft de economie geen rol gespeeld bij de jongste verkiezingen. Die stonden geheel in het teken van de oorlog in Tsjetsjenië. (DPA, AFP, ANP)