Philips staakt tegen sluiting van Terneuzen

De 480 werknemers van Philips Lighting in Terneuzen hebben vanmorgen opnieuw het werk neergelegd. Daarmee zet het Philipspersoneel een staking voort die eind vorige maand werd opgeschort om een alternatief ondernemingsplan te bestuderen voor de Philipsvestiging.

De directie van Philips Lighting in Terneuzen blijft van mening dat het verplaatsen van spaarlampenproductie naar Polen onontkomelijk is. Gistermiddag liepen de onderhandelingen tussen de Philipsdirectie en de vakbonden hierover vast. ,,We zijn weer terug bij af'' aldus CNV-vakbondsman Boogaard vanmorgen tegenover het persbureau ANP. ,,Dat is nogal rauw op ons dak gevallen.''

De vakbonden bespreken donderdag de ontstane situatie met kaderleden van de elf verschillende Licht-fabrieken van Philips in Nederland. De vakorganisaties zijn bang dat na Terneuzen ook de andere vestigingen aan de beurt komen. Het CNV waarschuwt dat het werk in januari wellicht opnieuw zal worden neergelegd.

Philips heeft zijn plannen voor de overheveling van productie naar Polen begin oktober bekend gemaakt. Philips zegt dat het zich daartoe gedwongen ziet door scherpe prijsdalingen op de markt voor spaarlampen. Met de overheveling van productie naar Polen zouden 280 van de 500 arbeidsplaatsen in Terneuzen verloren gaan.

Als reactie op de Philipsplannen vroeg de ondernemingsraad tijd voor de ontwikkeling van een alternatief plan. Philips concludeert nu dat het alternatieve plan niet haalbaar is omdat het te duur is en te veel onzekerheden herbergt.

De vakbonden bestrijden dit. Zij erkennen dat de overplaatsing van arbeidsplaatsen naar Pila op korte termijn besparingen op kan leveren dankzij de lagere personeelskosten. Dat Philips op langere termijn goedkoper uit is als alle kosten worden meegerekend ontkennen de vakbonden.