Mobiel bellen 1

In het artikel over mijlpalen van de twintigste eeuw mag de heer Dik (KPN) bijna een halve pagina reclame maken voor mobiele telefonie (NRC Handelsblad, 11 december). Hij kan zelfs uitleggen dat drie mobiele telefoons handiger zijn dan één. Wat hij niet begrijpt is de agressie tegen mobiel telefoneren in de auto. En dat begrijp ik weer niet: Al in februari 1997 verscheen in een gezaghebbend medisch tijdschrift een artikel waarin werd geconcludeerd dat telefoneren in de auto leidt tot een viervoudig verhoogd risico op ongelukken. Dit is vergelijkbaar met rijden onder invloed. Dit toegenomen risico zal in het jaar 2000 in de VS de maatschappij jaarlijks 2 tot 4 miljard dollar kosten.

Ook werd gesteld dat aanbieders van mobiele telefonie de morele verplichting hebben te waarschuwen voor de gevaren van telefoneren in de auto. Het is teleurstellend dat de heer Dik hier geen notie van heeft genomen. Het is daarom de hoogste tijd voor passende regelgeving van het ministerie.

    • H. Sinnige