Lerares Nederlands wint dictee

Voor het eerst sinds vijf jaar heeft het Groot Dictee der Nederlandse Taal weer een Nederlandse winnaar. Lerares Nederlands Era Gordeau van de Christelijke Scholengemeenschap Menso Alting in Hoogeveen wist haar aantal fouten te beperken tot vijf en liet daarmee de Vlaamse concurrentie achter zich.

Om te kunnen winnen moest Gordeau de hulp inroepen van haar leerlingen. ,,Ik heb het Groene Boekje helemaal doorgewerkt, elke dag twee letters'', aldus Gordeau. ,,Ik heb alle moeilijke woorden genoteerd en ik heb me laten overhoren door leerlingen.'' Op deze manier wist ze instinkers als watjekouw, jantje-van-leiden en Onze-Lieve-Heer te omzeilen.

Bij het tiende Groot Dictee maakten de deelnemers in het gebouw van de Eerste Kamer een recordaantal fouten.

Gemiddeld ging het gezelschap, bestaande uit winnaars van de voorronde en prominente Nederlanders en Vlamingen, 33 keer in de fout.

Gordeau: ,,Ik dacht eigenlijk dat het dictee dit jaar veel eenvoudiger was. Later besefte ik dat dat kwam omdat ik me dit jaar grondig had voorbereid.''

Ondanks haar voorbereiding was het dictee van de winnares nog niet perfect. ,,Woorden los of aan elkaar schrijven, zoals zo nodig en tevoorschijn, daar heb ik nog altijd weinig gevoel voor'', aldus Gordeau. Ook het woord kantklossters wist ze niet goed te schrijven. ,,Ik vind het ook geen gezicht, dat woord.''