Jonge moslims vallen kerken aan in Nigeria

Enkele honderden islamitische jongeren vernielden afgelopen weekend veertien christelijke kerken in de Nigeriaanse stad Ilorin. Nigeriaanse kranten hebben dat gisteren gemeld.

Religieuze spanningen in het West-Afrikaanse land zijn de laatste maanden toegenomen sinds de noordelijke deelstaat Zamfara de shari'a heeft ingevoerd, het islamitisch recht. Ilorin ligt tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden in.

Wat de aanleiding was voor de kruistocht, is niet bekend. Ook blijft duister waarom de politie niet ingegrepen heeft. De politie kwam pas met een oproep om de kalmte te bewaren toen de rust alweer was hersteld. Bij de aanslagen vielen geen gewonden. Volgens het Nigeriaanse dagblad Guardian heeft een aantal prominente islamitische leiders het geweld veroordeeld.

Nigeria is een land waar kerken grote invloed hebben. Moslims vormen ongeveer de helft van de 108 miljoen bewoners, christenen rond veertig procent. Een liberale grondwet moet de vrede tussen de gelovigen bewaren. De deelstaat Zamfara verstoorde twee maanden geleden het delicate evenwicht tussen de religies door het islamitisch recht in te voeren. Andere noordelijke deelstaten overwegen dat voorbeeld te volgen. Tot grote ergernis van de christelijke president Obasanjo. Politieke waarnemers waarschuwen dat religieuze geschillen makkelijk kunnen uitlopen op een tribale confrontatie tussen noorderlingen en zuiderlingen. (AP, Reuters)