Internationaal

Het sluiten van de boeken door grote beleggers was vanmorgen voelbaar in Europa. De de activiteit op de beurzen in december hield veel langer aan dan verwacht, maar loopt nu toch zienderogen terug. In Londen daalde de FTSE-index met 0,4 procent tot 6.701 punten in een dunne markt. De handel was zo dun dat winstnemingen in staalbedrijf Corus meteen leidden tot een koersval met 5,4 procent. Handelaren waren bovendien op hun hoede voor de vergadering van de Amerikaanse centrale banken vanavond. Ze houden rekening met een besluit om over te gaan op een zogenoemde `tightening bias', waarmee wordt aangegeven dat de rente bij een volgende gelegenheid kan worden verhoogd.

FRANKFURT

Bij autobedrijven, die dit jaar achterbleven op de beurs, was in Frankfurt een inhaalslag merkbaar. DaimlerChrysler was 3,1 procent hoger, BMW en Volkswagen elk 1,7 procent. Voor de rest gebeurde er weinig, en waren de volumes laag. De DAX-index was 0,1 procent lager op 6.371 punten.

PARIJS

Aandelen in het bouw- en telecomconcern Bouygues schoten met 11 procent omhoog na speculaties dat Deutsche Telekom belangstelling heeft. France Telecom, dat overal naast dreigt te grijpen in de race voor consolidatie in de Europese telecomsector, moest met 0,5 procent naar beneden. De CAC-index was nog geen 0,1 procent lager op 5.520 punten.

TOKIO

De meeste aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen gedaald. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 95 punten tot 18.080, een daling van 0,5 procent. De beleggers lieten zich leiden door de daling op de beurs van New York.

De effectenbeurs van Zuid-Korea was net als die van Tokio lager met een beursindex die een verlies van 0,8 procent liet aantekenen. Hongkong eindigde 0,2 procent hoger.

NEW YORK

De technologiefondsen deden gisteren wederom goede zaken. De Nasdaq-index won 0,82 procent op 3.784 punten. Het Dow Jones-gemiddelde bleef achter en leverde 113 punten in op 11.144 punten.

De bijna constante stroom aan goede berichten over de technologiebedrijven beïnvloedde de handel sterk. Het softwarebedrijf Oracle maakte voorbeurs bekend zijn aandelen te splitsen. Het fonds steeg met 6,2 procent.

Veel minder goed ging het met de farmacie- en biotechconcerns Monsanto en Pharmacia & UpJohn. Beide reuzen maakten eerder op de dag bekend samen te gaan. Beleggers toonden weinig begrip voor de romance. Monsanto leverde 12,28 procent in. Pharmacia & UpJohn zag zijn waarde met 10,7 procent krimpen.