Fietsendiefstal

Volgens een bericht in deze krant van 11 december, is het aantal gestolen fietsen per jaar opgelopen tot 500.000. Het is misschien wel het dubbele aantal, want wie geeft fietsendiefstal nog aan?

Een andere vraag is: wie koopt een gestolen fiets. Immers, als er geen vraag is houdt ook het aanbod op, nog afgezien van het feit dat koop van een gestolen object de strafbare handeling van heling oplevert.

Een paar maal per jaar kun je op het politiebureau gaan kijken of jouw karretje bij de gevonden voorwerpen staat. Ik heb me laten vertellen dat dit zelden iets oplevert en dat de hele partij na korte tijd verkocht wordt aan de handel. Zou het een idee zijn om ieder die vol woede op een lege plek grijpt, onder overlegging van een bewijs van aankoop van zijn rijwiel, uit de bestaande voorraad een exemplaar uit te laten zoeken?

Beter zou vanzelfsprekend zijn als iedere fietser een eigendomsbewijs van zijn rijwiel bij zich zou dragen, zoals dit ook voor automobielen het geval is.