Dodental in Venezuela stijgt, hulp op komst

Terwijl het geschatte dodental van de watersnoodramp in Venezuela oploopt tot meer dan 10.000, begint een grootschalige internationale hulpoperatie op gang te komen. Ondertussen worden tienduizenden daklozen bedreigd door besmettelijke ziekten. Gisteren sloegen duizenden mensen in de havenstad La Guaira aan het plunderen.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken,José Vicente Rangel, zei gisteren dat het aantal slachtoffers ,,beslist niet onder de 10.000 zal uitkomen''. Anderen schatten het aantal tot op 25.000. Volgens de minister zijn tot nu toe duizend lichamen geborgen. Veel slachtoffers zouden zich nog onder een metershoge laag modder bevinden.

Overvloedige regens veroorzaakten vorige week woensdag en donderdag aardverschuivingen en overstromingen met name in de 350.000 inwoners tellende aan de kust gelegen deelstaat Vargas. Naar schatting 200.000 mensen werden dakloos langs de hele noordkust van Venezuela.

Het leger probeert inmiddels met 12.000 manschappen onder directe leiding van president Chávez, zelf een voormalige militair, de nood te lenigen. Slachtoffers worden met helicopters uit het rampgebied naar veiliger oorden gevlogen.

De internationale gemeenschap heeft het land inmiddels negen miljoen dollar voor noodhulp toegezegd, en tonnen voedsel en medicijnen. Maar minister Rangel liet in een verklaring gisteren weten dat dat nog altijd niet genoeg is. De bevolking heeft vooral behoefte aan tenten, generatoren, mobiele wc's, slaapzakken en dekens, muskietennetten, voedsel in blik, rijst, meel, babyvoeding, luiers, kleding en medicijnen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, beloofde gisteren meer hulp en liet zijn condoléances overbrengen aan de Venezolaanse regering en bevolking voor wat lijkt uit te groeien tot de grootste ramp in de geschiedenis van het land.

Op de langere termijn zal het 23 miljoen inwoners tellende Venezuela, dat kampt met een oliecrisis ondanks de grootste oliereserves buiten het Midden-Oosten, geld nodig hebben om de honderdduizenden daklozen te huisvesten en om wegen en bruggen te herstellen.

Hulpgoederen vanuit de VS, Groot-Brittannië, Spanje, China en Mexico zijn inmiddels onderweg, terwijl in Amsterdam de organisatie Help het Volk van Venezuela de hulp probeert te coördineren van alle buiten hun land wonende Venezolanen.(AP, Reuters)