DE KIFT

Knoestige mannen van onbestemde leeftijd vormen samen De Kift, een muziekgezelschap van het Noord-Hollandse platteland dat het midden houdt tussen een toneelgezelschap, een amateur-zangkoor, een dorpsfanfare en een popgroep. Hun cd-verpakkingen zijn kleine kunstwerkjes. Na het sigarenkistje van Krankenhaus en het scheepslogboek van Gaaphonger is het nieuwste Kift-album Vlaskoorts vermomd als een Oudhollandse portretlijst. De cd gaat vergezeld van een uitgebreide literatuurlijst, die in tegenspraak lijkt met de boerse tongval van zanger en tekstschrijver Ferry Heyne. Flannery O'Connor, Jan Arends, Nicolaj Gogol, Wolfgang Borchert en nog een hele rij anderen leverden inspiratie voor een `muzikaal familieportret' met hortende fanfaretoeters en voortploegende waaiboomhoutgitaren, overgebeleven uit de tijd dat ze een punkgroep waren uit de periferie van The Ex. De Kift excelleert in een aardse vorm van surrealistisch muziektheater en de luisteraar wordt meegevoerd naar een geheel eigen werkelijkheid, waarin de wereldliteratuur samenkomt met een Oerhollandse volksvertelling. Het verhaal van Vlaskoorts laat zich niet makkelijk samenvatten, maar liedje voor liedje ontvouwt zich een duistere droomwereld waarin hoofdpersoon Teerwater doolt door een `bierflessengroen' landschap, dat ergens tussen Oost-Knollendam (het bestaat echt!) en het hiernamaals gesitueerd moet zijn. Geluk is niet te koop, waarschuwt De Kift, maar in de vorm van het fabelachtige Vlaskoorts geven ze het graag in permanente bruikleen.

De Kift: Vlaskoorts (PIAS 900.0353.20)