D'Alema formeert kabinet Italië

De demissionaire Italiaanse premier Massimo D'Alema is gisteravond door de president gevraagd te proberen opnieuw een centrum-linkse regering te vormen. Zeven van de negen coalitiepartijen uit het zaterdag gevallen kabinet hebben daar al mee ingestemd.

,,Ik zal meteen aan het werk gaan om een dialoog op gang te brengen tussen alle centrum-linkse krachten'', zei D'Alema nadat hij door president Carlo Azeglio Ciampi tot formateur was benoemd. ,,Ik hoop mijn werk in de kortst mogelijke tijd te kunnen afken, want het land heeft er recht op dat er snel een volledig functionerend kabinet komt.''

Sommige woordvoerders van het Klavertje, de groep van drie partijtjes die de kabinetscrisis hebben veroorzaakt door hun steun aan D'Alema op te zeggen, sloten niet uit dat zij een nieuwe regering onder leiding van de voormalige communist zullen steunen of op zijn minst gedogen.

Van deze groep heeft alleen oud-president Francesco Cossiga gezegd dat hij zich aansluit bij de rechtse oppositie. Cossiga heeft vorig jaar het aantreden van D'Alema mogelijk gemaakt door zijn steun op te zeggen aan de toenmalige premier Romano Prodi.

D'Alema wil de Democraten, een nieuwe centrum-linkse partij die is opgericht door Prodi en ex-officier van justitie Antonio Di Pietro, steviger aan de coalitie binden door hun enkele kabinetsposten te geven. Hij hoopt ook de steun te krijgen van enkele Kamerleden die afkomstig zijn van de separatistische partij Lega Nord, maar op drift zijn geraakt door de onduidelijke koers van partijleider Umberto Bossi.

Met de snelle aanwijzing van D'Alema als formateur heeft Ciampi vaart willen zetten achter het zoeken naar een oplossing. Eerder op de dag zei de president, in een kennelijke verwijzing naar de lopende crisis, dat er staatsrechtelijke hervormingen nodig zijn om het land meer politieke stabiliteit en ,,efficiëntere democratische instellingen'' te geven. Daarbij wordt vooral gedacht aan verandering van de kieswet, om te voorkomen dat kleine partijen het politieke proces verlammen.