D66'er al uitgekeken op Europa

Lousewies van der Laan (33), sinds juli lid voor D66 van het Europees Parlement en een van de beloften van haar partij, is alweer uitgekeken op de Europese politiek. Ze droomt over een zangcarrière. Het lijkt haar ,,gaaf om een band te hebben'', zegt ze vandaag in een gesprek met deze krant. ,,De doorbraak van Tina Turner kwam ook wat later.''

Reden voor haar teleurstelling over zes maanden Europolitiek vormen de `politieke spelletjes', de rommelige reisorganisatie die afgevaardigden veroordeelt tot een `zwerversbestaan', en de onwil van het parlement om in eigen huis orde op zaken te stellen. Dat alles maakt dat ze zich ,,wel erg afvraagt'' of ze nog een keer voor het Europees Parlement moet kandideren. Van der Laan kreeg bij de Europese verkiezingen van juni 143.009 stemmen.

Dit voorjaar trok de oud-woordvoerster van de toenmalige Eurocommissaris Hans van den Broek veel aandacht met haar energieke optreden. Ze was een van de oprichters van de jongerenorganisatie Opschudding, die D66 nieuw elan moest schenken. De organisatie is onlangs opgeheven. Hoewel ze voor de Europese verkiezingen in eerste instantie niet op een verkiesbare plaats werd gezet door de D66-leden, slaagde ze er met een glossy campagne in lijsttrekker te worden. Na haar verkiezing tipte de Britse Financial Times Van der Laan met de PvdA'er Michiel van Hulten als een der `young bright' leden van het Parlement.

EUROMOE: Pagina 3