Conflict over selectiebeleid basketbalteam

Uit woede over het selectiebeleid van basketbalbondscoach Bob Connen weigert Amsterdam-coach Ton Boot zijn vier internationals aan de nationale ploeg af te staan. Daardoor kan Nederland tijdens de Holland Basketball Week (HBW) niet in zijn sterkste formatie aantreden.

Van Amsterdam ontbreken Rolf Franke, Sander van der Holst, Koen Rauwhorst en Raoul Heinen bij de HBW, die van 26 tot en met 30 december in Ahoy' in Rotterdam wordt gehouden.

Boot is vooral boos dat Gonnen geen spelers selecteerde van Den Helder, de ploeg waar de Amerikaan ook in dienst is. ,,Dit is je reinste competitievervalsing'', brieste Boot.

Mike Nahar en Geert Hamming kunnen als gevolg van competitieverplichtingen bij hun buitenlandse clubs niet meedoen. Volgens Boot was het juist een absolute voorwaarde dat hij zijn spelers alleen zou afstaan indien Nahar en Hamming beschikbaar waren voor Oranje. Boot is ook kwaad dat de bond achter zijn rug om Rauwhorst benaderde voor het Nederlands team. ,,Dat was een mes in m'n rug'', zei Boot. ,,De maat is vol, Oranje is voor mij een gesloten boek. Aan deze speeltuin werk ik niet meer mee.''

Er zijn nog meer spelers die hebben afgezegd. Schutter Erik van der Sluis is geblesseerd. Ook de deelname van Marcel Huybens en Jerome de Vries is hoogst onzeker. Den Bosch, de ploeg die het toernooi organiseert, wil de spelers ook niet vrijgeven. Geert Hammink: ,,De medewerking van Den Bosch is een groot probleem. De zaak ligt nu bij de NBB (Nederlandse Basketball Bond) en we zien het nog als niet-opgelost.''

Het Nederlandse team ziet er als volgt uit: Roberto van der Broek (Gent), Eelco Derks (Rotterdam), Francisco Elson (Barcelona), Wierd Goedee (Werkendam), Sjoerd de Jong (Zwolle), Vincent Krieger (Houthalen, België), Ralf Melis (Donar Groningen), Hanno Schoenmakers (Almere), Djoenie Steenvoorde (Almere), Bas de Voogd (Antwerpen).

Oranje speelt in de poule met Bauru Tilibra uit Brazilië en Hapoel Holon uit Israel, dat voor de vierde keer meedoet. In de andere poule komen de mannen van Den Bosch in actie tegen twee tegenstanders van formaat. De ploeg van coach Nichols speelt zijn eerste duel tegen het Franse Asvel Villeurbanne. De tweede wedstrijd is tegen de nummer twee van Argentinië, Estudiantes Olavarria.

Marco de Waard begint tijdens de Holland Basketball Week als assistent-coach van het Nederlands team. De vormalige schutter van clubs als Den Helder en Den Bosch vervult tot en met februari een stageperiode. Daarna krijgt hij mogelijk een vaste aanstelling.