Colombia krijgt IMF-lening

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekt Colombia een lening van 2,7 miljard dollar (5,8 miljard gulden). Het krediet, met een looptijd van drie jaar, moet het land helpen zijn economie weer op poten te krijgen, de inflatie binnen de perken te houden en de tekorten op de handelsbalans en de begroting te verkleinen.

De onderhandelingen tussen Colombia en het IMF kregen in september vaart toen de regering besloot de koers van de munteenheid, de peso, los te laten. Tot dan was die aan de dollar gekoppeld. Nu zal de overheid alleen in de koersvorming ingrijpen als de markt wordt verstoord of als de betalingsbalans al te zeer uit evenwicht dreigt te raken. Colombia zit in een diepe recessie. Bovendien heeft het land te kampen met hevige gevechten van guerrillagroeperingen. Zondag liet de regering weten dat het akkoord met het IMF een nieuwe clausule bevat, volgens welke Colombia de doelstellingen die als voorwaarde aan de lening zijn verbonden, niet direct hoeft te halen als het een vredesakkoord met de guerrilla's weet te sluiten. Het IMF zelf heeft daar niets over gezegd. (ANP, Reuters)