Campagne levert 3.700 wapens op

De landelijke campagne `Heb 't lef, wapens weg' heeft tot nu toe ongeveer 3.700 wapens opgeleverd. Volgens het ministerie van Justitie is de actie waarbij wapenbezitters hun slag-, stoot- en steekwapens straffeloos en anoniem kunnen inleveren, een succes in vrijwel het hele land.

Vooral in Noord-Brabant, Haaglanden en Utrecht zijn de afgelopen week veel wapens ingeleverd. De regio's Drenthe en Hollands-Midden lopen volgens het ministerie achter bij het landelijk gemiddelde.

Waarschijnlijk zijn die verschillen veroorzaakt door extra lokale initiatieven van scholen en politiekorpsen. ,,Sommige scholen proberen door middel van discussie in de klas en lesbrieven te zorgen voor een mentaliteitsverandering onder leerlingen'', aldus woordvoerder W. Aukema van het ministerie van Justitie.

In Den Haag gingen de minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal (VVD) en bekende Hagenaars afgelopen zaterdagnacht de stad in om jongeren op de gevaren van wapenbezit te wijzen.

De politie in Eindhoven fouilleerde iedereen die het uitgaanscentrum Stratums Eind wilde bezoeken. Aukema: ,,Zulke initiatieven helpen. We merken uit reacties van scholieren dat ze over wapenbezit beginen na te denkebn.''

Tot komende vrijdag kunnen wapenbezitters hun wapens nog kwijt in de speciale inlevertonnen.