Bulgaarse regering drastisch gewijzigd

Het Bulgaarse parlement heeft vandaag een voorstel van premier Ivan Kostov voor omvangrijke kabinetswijzigingen goedgekeurd. Kostov heeft tien van de zestien ministers vervangen.

Kostov wil met de wijzigingen de besprekingen met de EU over de toetreding van Bulgarije vergemakkelijken en de hervormingen versnellen. Tevens echter passen de wijzigingen in een campagne tegen corruptie. Kort voor hij zijn plannen afrondde, ontving Kostov het resultaat van een onderzoek van de Bulgaarse justitie over 234 gevallen van corruptie waarbij 377 ambtenaren betrokken waren.

De tien weggestuurde ministers zijn die van industrie, infrastructuur, onderwijs, binnenlandse zaken, defensie, handel, staatsbestuur, transport, gezondheid en justitie. Drie van die weggestuurde ministers zijn tevens vice-premier. Niet allen verdwijnen. De ontslagen vice-premier Aleksandur Bozjkov bijvoorbeeld wordt leider van de Bulgaarse delegatie die met de Europese Unie gaat praten. Onder de zes ministers die mochten blijven bevindt zich Nadezjda Mihajlova van Buitenlandse Zaken.

In de nieuwe opzet krijgt Bulgarije een `superministerie' van economie, waarin de oude ministeries van industrie, handel en toerisme opgaan. Minister van Defensie is nu de huidige vertegenwoordiger bij de NAVO, Bojko Nojev.

President Petar Stojanov prees gisteren ,,de moed'' van Kostov bij de herstructurering. Waarnemers zijn sceptischer. Zij wijzen op het feit dat Kostov nog duidelijk moet maken of de weggestuurde ministers moesten opstappen in het kader van een `stroomlijning' van de regering of wegens betrokkenheid bij corruptie. Daarbij komt dat de nieuwe ministers onbekend zijn en dat het tijd kost voor zij zich het vertrouwen van de bevolking hebben verworven dat Kostov dringend nodig heeft als hij de hervormingen wil versnellen. (Reuters)