Branson verkoopt helft luchtvaartbedrijf Virgin

Singapore Airlines heeft 49 procent gekocht van Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van de Brise zakenman-avonturier Richard Branson. Een belangrijk deel van de 600 miljoen pond (2,1 miljard gulden) die Branson aan de verkoop verdient zal door de Britse miljardair worden ge-herinvesteerd in Internet- en telecomactiviteiten van Virgin. Zo is Branson van plan zijn enkele weken geleden in Groot-Brittannië opgerichte bedrijf Virgin Mobile, een winkelketen voor mobiele telefoons, wereldwijd te gaan opzetten.

Branson verklaarde gisteren dat hij voorlopig met Virgin Atlantic geen plannen heeft deel te nemen aan de zogeheten Star Alliantie, die in Europa wordt geleid door Lufthansa en in de Verenigde Staten door United Airlines. Singapore Airlines maakt wel deel uit van dat wereldwijde samenwerkingsverband in de luchtvaart.

Branson zei in een toelichting dat Singapore Airlines en Virgin Atlantic uitstekend bij elkaar passen omdat beide bedrijven in de luchtvaart bekend staan om hun excellente service. Singapore Airlines zal 175 miljoen gulden investeren in Virgin Atlantic, terwijl Branson zelf ook nog eens 180 miljoen gulden van het bedrag dat hij uit de verkoop aan Singapore Airlines ontvangt in Virgin Atlantic zal investeren.

Virgin ontplooit een veelvoud aan activiteiten. Van softdrinks tot treinen en van telecomactviteiten tot vliegtuigen en financiële dienstverlening. Branson verdiende zijn basisvermogen in de muziekindustrie met cd-megastores en zijn eigen platenmaatschappij, die hij inmiddels heeft verkocht. Daarna richtte hij Virgin Atlantic op. Met één toestel vloog hij naar één bestemming. Momenteel vliegt Virgin met 29 toestellen naar 18 bestemmingen. Het bedrijf telt 6.500 werknemers.

Met zijn verkoopactie heeft Branson opnieuw een stunt uitgehaald. De deal met Singapore Airlines is voor de luchtvaart grensoverschrijdend want het is geen gebruik dat luchtvaartmaatschappijen een belang in elkaar nemen. In de EU hebben KLM en Alitalia een joint-venture gesloten waarbij alle kosten en opbrengsten worden gedeeld.

Het aandeel van 49 procent dat Singapore Airlines in Virgin Atlantic heeft genomen is het maximum. Wanneer Virgin nog een procent meer aan Singapore had verkocht zou Virgin niet langer worden aangemerkt als een Britse onderneming. Daardoor zouden de landingsrechten van Virgin in de EU op de tocht komen te staan. Singapore Airlines krijgt een zetel in de raad van bestuur van Virgin Atlantic. Branson op zijn beurt liet weten van plan te zijn een belang te nemen in Singapore Airlines.