Boycot tegen verdachte eilandstaten

Verscheidene internationale banken hebben met ingang van 17 november jongstleden het geldverkeer in Amerikaanse dollars met drie kleine eilandstaten in de Stille Zuidzee stilgelegd. Twee eilanden worden beschuldigd van het witwassen van illegaal verkregen inkomsten, afkomstig van de Russische mafia en Zuid-Amerikaanse drugskartels.

Dat blijkt uit een document waarop het Franse persbureau AFP de hand wist te leggen. De sancties gelden voor de eilandstaten Nauru, Palau en Vanuatu. Ze zijn afgekondigd door de Deutsche Bank en Bankers Trust, die vooruitlopend op hun fusie een gezamenlijk systeem voor betalingen tussen banken hanteren, de Amerikaanse Republic National Bank en de Bank of New York. Deze laatste bank is betrokken bij een onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder wegens betrokkenheid bij grootscheepse fraude door de Russische mafia.

Westerse diplomaten bevestigen dat de G7 (de zeven rijkste industrielanden) economische sancties voorbereiden tegen de eilandstaatjes Nauru en Niu, op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van drugsgelden die in Zuid-Amerika zijn verkregen. Nauru is met zijn 10.605 inwoners de kleinste republiek ter wereld. Vorig jaar heeft dit staatje, met een geldverkeer tussen banken van 70 miljard dollar, een sleutelrol gespeeld in transacties door de Russische mafia van 7 miljard dollar naar de Bank of New York.

Volgens een rapport van het Amerikaanse bureau dat de drugstransporten en het witwassen van drugsgelden onderzoekt, is Vanuatu – een republiek met 190.000 inwoners – een ,,extreem actief'' financieel centrum. Vanuatu is volgens dit rapport zeer attractief voor witwasoperaties omdat het een strikt bankgeheim garandeert. In een brief aan zijn 300 filialen schrijft Deutsche Bank dat transacties met Nauru, Palau en Vanuatu de afgelopen maanden onderwerp zijn van intensief onderzoek door financiële toezichthouders. ,,De autoriteiten onderzoeken geregeld transacties, afkomstig uit Rusland en de andere landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), die mogelijk frauduleus zijn. Daarbij zijn niet alleen banken, maar ook ,,financiële instellingen over de hele wereld'' betrokken. (AFP)