Bloedbad gemeld in Tsjetsjeens dorp

Russische soldaten hebben in een Tsjetsjeens dorp een bloedbad aangericht onder de dorpelingen. Dat heeft de leider van een pro-Russische Tsjetsjeense militie gezegd tegen de BBC.

Volgens de BBC is het bericht bevestigd door overlevenden van het bloedbad. De slachting, aldus de BBC, werd in de eerste helft van deze maand aangericht in Alchan-Joert, een dorp vlakbij Grozny, dat vóór de intocht van de Russische militairen al grotendeels was verwoest door Russische bombardementen. De Tsjetsjeense zakenman Malak Sidoelajev, die met het Russische leger samenwerkt in de strijd tegen het Tsjetsjeense bewind, zei dat de Russische soldaten alle burgers vermoordden die ze tegenkwamen en ook al het vee doodschoten. ,,Ze doodden alles wat leefde.''

Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gesproken met burgers uit Alchan-Joert, die het verhaal van de BBC bevestigden. In Moskou werd in alle toonaarden ontkend dat in Alchan-Joert een bloedbad is aangericht. ,,Dit is nonsens en een provocatie. De berichten zijn absoluut onwaar'', zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen de persbureaus Reuters en Interfax. ,,De Russische troepen vechten niet tegen de burgerbevolking.''

De BBC-journalist die Alchan-Joert bezocht, kreeg van overlevenden te horen dat de Russen handgranaten in kelders gooiden waarvan ze wisten dat er burgers in zaten. Ze schoten mensen dood ,,die hun in de weg stonden, of zomaar, omdat ze er zin in hadden'', zo was hem verteld. De overlevende burgers werden gedwongen de dode lichamen te begraven.

Sidoelajev zei dat zijn lijfwachten de commandant van de Russische eenheid, een kolonel, en zijn plaatsvervanger hadden aangehouden en hem hadden overgedragen aan zijn superieuren.

Het Russische leger veroverde naar eigen zeggen gisteren het vliegveld van Grozny, meldde het persbureau Reuters. Vandaag zijn gevechten gemeld rond het dorp Serzjen-Joert, 25 kilometer ten zuidoosten van Grozny. Daar bevinden zich volgens Russische bekendmakingen vijfhonderd Tsjetsjeense strijders. Verder sloten Russische troepen de wegverbindingen vanuit Tsjetsjenië met het zuidelijke buurland Georgië af en bombardeerden Tsjetsjeense stellingen in de zuidelijke steden Vedeno en Sjatoj. Via de moeilijk begaanbare vluchtweg naar Georgië brachten de afgelopen weken elke dag ongeveer vijftig Tsjetsjenen zich in veiligheid. In Moskou is gezegd dat de ijzeren ring rond de hoofdstad Grozny is aangehaald, maar volgens Tsjetsjeense commandanten is het nog altijd mogelijk de Russische legerpatrouilles te vermijden en de hoofdstad met manschappen, materiaal en voedsel te versterken.