Betalen doet nu ook pijn in Macedonië

Macedonië Telecommunicatie noemt de actie een schoktherapie, maar duizenden gedupeerde klanten schreeuwen afzetterij. Sommigen zijn al op de vuist gegaan met de baliemedewerkers van het Macedonische telecommunicatiebedrijf. Donderdag sloot het staatsbedrijf 17.000 telefoons in de hoofdstad Skopje en honderden aansluitingen op het Macedonische platteland af wegens wanbetaling.

Openstaande schulden zijn hier geen nieuws; veel Macedoniërs laten hun rekeningen voor elektriciteit, verwarming en telefoon hoog oplopen. Ondernemingen die hun geld eisen, zijn wel nieuws; de kranten staan bol van de actie van het belbedrijf.

De verontwaardiging is groot, groter dan verwacht, erkent algemeen directeur Daniel Dontsev. Hij probeerde gistermiddag op een haastig belegde persconferentie de gemoederen te bedaren. Dat lukte slechts ten dele; hij moest voornamelijk vragen van boze journalisten beantwoorden over de afsluiting van hun eigen telefoon of die van familieleden.

Zelf begrijpt Daniel Dontsev – opgeleid in Australië – er weinig van. Het is toch heel gewoon om je rekeningen te betalen! De Macedoniërs moeten, zo meent hij, leren in een marktgerichte democratie en niet op andermans kosten te leven. In totaal zou Macedonië Telecommunicatie voor vijftig miljoen mark aan schulden hebben uitstaan. Van de Skopjenaren heeft het bedrijf negen miljoen mark tegoed - daar is de afgelopen drie dagen twee miljoen van binnen gekomen. Onze actie werkt, constateert Dontsev luchtig.

En dan heeft het staatsbedrijf, zo voert hij aan, alleen particulieren met een schuld groter dan duizend denar (omgerekend 35 gulden) en ondernemingen met meer dan vijfduizend denar schuld aangepakt.

Soms gaan dingen mis. Ik heb de rekening van november betaald, klaagt een vrouw in de rij voor het postkantoor, en mijn man is ziek. Hoe kan ik in geval van nood de dokter bereiken? De ministeries van Handel en van Jeugd en Sport zijn ook niet gespaard. De meeste ambtenaren kunnen niet bellen of gebeld worden.

Directeur Daniel Dontsev wimpelt de verwijten weg. De publieke omroep en enkele ziekenhuizen hebben een grote schuld. We hadden hen ook af kunnen sluiten, maar we hebben onze maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen.

Gaat Macedonië Telecommunicatie onder druk van de protesten de actie afzwakken? Geen sprake van, verklaart Daniel Dontsev. Veranderingen doen nu eenmaal pijn.