Arrestatie Galic triomf van tribunaal

Met de aanhouding van generaal Stanislav Galic heeft het Joegoslavië-tribunaal de drie belangrijkste sector-commandanten van het Bosnisch-Servische leger gedetineerd.

Alleen opperbevelhebber Ratko Mladic, die de leiding had over de massamoord van Srebrenica in 1995, ontbreekt nu nog. Hoofdaanklager Del Ponte zegt dat de aanhouding past in het streven leidende figuren in de Bosnische Oorlog (1992-1995) te berechten.

Maandagochtend hielden twintig Britse militairen van de vredesmacht SFOR de auto van Galic aan bij de stad Banja Luka, trokken de generaal een zak over zijn hoofd en voerden hem weg. Galic wordt door het Joegoslavië-tribunaal gezocht voor vier misdaden tegen de menselijkheid en drie oorlogsmisdaden. Zijn dagvaarding is, zoals gebruikelijk, tot aan zijn arrestatie geheim gehouden.

Galic had van 1992 tot 1994 het commando over het Romanija-korps, dat drie jaar lang de Bosnische hoofdstad Sarajevo belegerde. ,,Het Romanija-korps voerde 44 maanden lang een militaire strategie van bombarderen en beschieten om burgers van Sarajevo te doden, verminken, verwonden en terroriseren'', aldus de aanklacht. ,,Het Romanija-korps richtte de granaten en kogels op burgers die hun tuintjes verzorgden, in de rij stonden voor brood, water haalden, begrafenissen bezochten, boodschappen deden op markten, in trams reden, hout verzamelden of met hun kinderen of vrienden rondliepen.''

Galic is de derde sectorcommandant van het Bosnisch-Servische leger die in Den Haag belandt. Eind vorig jaar werd generaal Krstic gearresteerd, de tweede man onder Mladic bij Srebrenica. In augustus werd in Wenen generaal Momir Talic opgepakt. Hij was al commandant van Noord-Bosnië betrokken bij beruchte detentiekampen als Omarska.

Servische politici en media hebben gisteren furieus gereageerd op de aanhouding. Het felst was Mira Markovic, de echtgenote van de Joegoslavische president Slobodan Miloševic. Zij vergeleek SFOR met de Gestapo en noemde de gevangenis van het tribunaal ,,het substituut voor concentratiekampen en crematie-ovens''.

De aanhouding leidt ook in de Amerikaanse pers tot kritiek. Het valt op dat van de vijftien aanhoudingen in Bosnië er twaalf door Britse troepen zijn verricht. VN-ambassadeur Richard Holbrooke had gisteren geen antwoord toen hem werd gevraagd waarom verdachten in de Amerikaanse sector van Bosnië niets te vrezen hebben. ,,Dat is een hele goede vraag'', zei Holbrooke. (AP. Reuters)